Ak sa necítite dobre, často za to môžu vaše hormóny.dreamstime
StoryEditor

Majte vaše hormóny pod kontrolou! Štyri signály ukážu, že nie je všetko v poriadku

20.10.2023, 08:00
Zdravie

Hormonálna rovnováha je veľmi dôležitá pre správne fungovanie vášho tela, ale aj preto, aby ste sa cítili v pohode nie len fyzicky, ale aj psychicky. Ak vaše hormóny kolíšu, môže sa to odraziť hneď v niekoľkých smeroch. Signály, ktoré vám vaše telo dáva určite nepodceňujte.

Pleť

Ďalším signálom toho, že hladina niektorých hormónov je príliš vysoká, je negatívny stav vašej pleti. V tomto prípade je za to zodpovedný najmä testosterón. Aknózna pleť v dospelosti nie je prirodzený jav, preto tento problém treba riešiť a to nie len produktami na vonkajšie použitie. Séra, krémy či pravidelné čistenie pleti sú proti nestálym hormónom slabí bojovníci.

Potenie

Aj nadmerné potenie môže byť pre vás podnetom na to, aby ste začali svoj zdravotný stav brať vážne. Najmä, ak sa nadmerne potíte počas noci. Aj v tomto prípade úraduje estrogén, ktorého hladina zrejme nie je v úplnej rovnováhe. Tieto príznaky síce priamo neohrozujú váš život, no ak by ste ich dlhodobo ignorovali, vášmu zdraviu to určite neprospeje. Vyriešiť vám ich pomôže váš lekár, správne zvolenou liečbou.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 16:36