Ak sa necítite dobre, často za to môžu vaše hormóny.dreamstime
StoryEditor

Majte vaše hormóny pod kontrolou! Štyri signály ukážu, že nie je všetko v poriadku

20.10.2023, 08:00
Zdravie

Hormonálna rovnováha je veľmi dôležitá pre správne fungovanie vášho tela, ale aj preto, aby ste sa cítili v pohode nie len fyzicky, ale aj psychicky. Ak vaše hormóny kolíšu, môže sa to odraziť hneď v niekoľkých smeroch. Signály, ktoré vám vaše telo dáva určite nepodceňujte.

Ak vaše hormóny kolíšu, môže sa to odraziť na vašom cykle, nálade, nekontrolovateľných chutiach, ale aj libide.

Nepravidelný cyklus

V prípade, že váš cyklus je nevyspytateľný a vy mesiac čo mesiac neviete, kedy budete mať menštruáciu, rozhodne by ste mali spozornieť. Aj v tomto prípade môže ísť o hormonálnu nerovnováhu. Samozrejme, že dôvodov môže byť oveľa viac. Stres, zmena prostredia, náhla zmena hmotnosti. No pokiaľ sú tieto problémy dlhodobé, môže ísť skutočne o pokles estrogénu. Akonáhle sa hladina hormónov stabilizuje, zmiznú aj vaše ťažkosti.

Únava

Rovnako by ste mali byť ostražití v prípade, že ste príliš unavení aj napriek tomu, že nepodceňujete spánkový  režim. Za únavou môže stáť aj nedostatok vitamínov a minerálov, ako napríklad vitamín D, alebo železo. Ale tiež to, že vaša štítna žľaza nefunguje tak, ako by mala. To však ide ruka v ruke aj s inými symptómami.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 02:32