Zábaly dokážu pomôcť s viacerými bolesťami.dreamstime
StoryEditor

Prírodnými obkladmi proti neduhom: Týmto zabojujete so zápalom kĺbov, hrdla či bolesťou krížov

13.10.2023, 10:42
Zdravie

Starí Egypťania ich plnili nílskym bahnom, Rimania čerstvou kapustou, páter a liečiteľ Sebastian Kneipp ich namáčal vo vode a v octe... Zábaly patria k NAJSTARŠÍM LIEČEBNÝM METÓDAM. Zlepšujú prekrvenie tkanív, zmierňujú zápaly a pomáhajú telu aktivovať vlastné liečivé schopnosti.

Zemiaky na boľavé hrdlo

Zemiaky si dlho uchovávajú teplo a pôsobia tak priaznivo na boľavé hrdlo a hlasivky. Na zábal uvarte domäkka šesť zemiakov v šupke, zabaľte ich do obrúska a roztlačte. Teplý obklad priložte na hrdlo, previažte vlneným šálom a trištvrte hodinku odpočívajte.

Bobkový list na kĺby

Nie je to iba chutná korenina, ale aj účinné liečivo. Pomáha pri bolestiach krížov, kostí a sedacieho nervu, priaznivo pôsobí pri reume a artritíde a zmierňuje opuchy. Na obklad na kĺby rozdrvte pár lístkov vavrínu, čiže bobkového listu, a zmiešajte ich s olivovým olejom. Naneste na čistý kus látky a prikladajte viackrát za deň postihnuté miesta.

(plôška)

Zázračný kelový a kapustný list

Čerstvé listy kelu a kapusty sú vynikajúce na zmierňovanie reumatických bolestí a odstraňovanie opuchov. Povrch listu treba narušiť, napríklad jemným naklepaním tĺčikom na mäso a potom priložiť na bolestivé a opuchnuté miesto. Na list natiahnite potravinovú fóliu, prekryte a upevnite šatkou. Nechajte pôsobiť cez noc. Kúru treba viackrát zopakovať.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 13:12