Zábaly dokážu pomôcť s viacerými bolesťami.dreamstime
StoryEditor

Prírodnými obkladmi proti neduhom: Týmto zabojujete so zápalom kĺbov, hrdla či bolesťou krížov

13.10.2023, 10:42
Zdravie

Starí Egypťania ich plnili nílskym bahnom, Rimania čerstvou kapustou, páter a liečiteľ Sebastian Kneipp ich namáčal vo vode a v octe... Zábaly patria k NAJSTARŠÍM LIEČEBNÝM METÓDAM. Zlepšujú prekrvenie tkanív, zmierňujú zápaly a pomáhajú telu aktivovať vlastné liečivé schopnosti.

Nezáleží na tom, či je obklad studený, alebo teplý, so špeciálnymi prísadami alebo bez nich. Teplotné rozdiely medzi pokožkou a zábalom a rozmanité účinné látky cielene podporujú hĺbkové prekrvenie a látkovú výmenu v postihnutej časti tela. Týmto spôsobom sa k bunkám dostane viac živín a kyslíka. To podporí odvádzanie jedov a škodlivých látok z tela a navyše sa ešte aktivizuje imunitný systém. Jednoducho to vyskúšajte a uvidíte.

Medový obklad na opuchy

Pred vyše 2 400 rokmi ošetrovali gréckym vojakom rany medovými obkladmi, keďže med sa považoval za univerzálny liečivý prostriedok. Súčasná alternatívna medicína využíva protizápalové účinky medu pri pomliaždeninách, odreninách alebo pri natrhnutých šľachách. Štyri lyžice medu ohrejte vo vodnom kúpeli a zrieďte ôsmimi lyžicami prevarenej vody. Zloženú šatku namočte do teplej medovej vody a priložte na pomliaždeninu. Prikryte a nechajte pôsobiť cez noc. Nie je vhodné pre alergikov na peľ.

Levanduľa zmierňuje bolesti hlavy

Keď ľudia tvrdo pracovali na poliach a po celý deň boli vystavení slnku, večer ich často bolievala hlava. Aby nebola ohrozená žatva či zber úrody, dedinské ženy prikladali postihnutým tieto studené obklady: do nádoby s troma litrami studenej vody pridajte po piatich kvapkách levanduľového a majoránového oleja. V roztoku namočte bavlnenú šatku, vyžmýkajte ju, priložte na čelo a dvadsať minút odpočívajte. Levanduľa podporuje spánok, majorán uvoľňuje svaly a cievy. Spolu zmierňujú aj veľké bolesti hlavy a znižujú krvný tlak.

Tymian proti kašľu

Liečivé tymianové pary uvoľňujú hlien v prieduškách. Ľanovú šatku prelejte tymianovým čajom, vyžmýkajte ho a zabaľte do „vafľového“ uteráka. Jeho tkaná štruktúra veľmi dobre uchováva teplo. Teplý obklad priložte na hrudník a prekryte šálom. Nechajte pôsobiť 10 minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 01:10