Pozrite sa, s čím všetkým vám môžu pomôcť gaštany.dreamstime
StoryEditor

Gaštany neslúžia len na okrasu: Upečte si ich a zbavte sa vypadávania vlasov či bolesti hlavy

09.10.2023, 17:00
Zdravie

Viete si predstaviť jeseň bez gaštanov? Ani my nie. Táto drevina teší predovšetkým deti, ktoré si z nich vyrábajú všelijaké postavičky, no mali by ste vedieť aj to, že gaštany jedlé neslúžia len na okrasu, ale sú schopné pomôcť s rôznymi zdravotnými problémami. Pozrite sa, čo všetko dokážu.

Obľubujete pečené gaštany? Skúste si ich pre tentokrát pripraviť samy doma a tešte sa z ich zdravotných benefitov. Keďže v sebe ukrývajú veľké množstvo vitamínov či minerálov, pre ľudský organizmus môžu mať obrovský prínos. Pomôžu vám napríklad s vypadávaním vlasov alebo nepríjemnou bolesťou hlavy. Pozrite sa, na čo všetko sú dobré gaštany jedlé.

Na vlasy, únavu či imunitu

Ak chcete urobiť pre svoje telo niečo dobré, naservírujte si pečené gaštany. Tie sú totiž skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré dokážu zničiť voľné radikály. Rovnako tak môžete ich liečivé účinky využiť pri oslabenej imunite, boľavej hlave, únave, zhoršenej pamäti či infekcii. Konzumovať by ich častejšie mali aj tie z vás, ktoré trápi vypadávanie vlasov, lámanie nechtov alebo starnutie pokožky. Keďže gaštany v sebe ukrývajú zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny, môžu byť skvelými bojovníkmi proti rôznym srdcovým chorobám, reume, chudokrvnosti či vysokému krvnému tlaku. Aby ste z gaštanov mali čo najväčší prínos, pripravili sme si pre vás návod, ako ich správne upiecť.

Upečte si ich samy doma

Gaštany si môžete nazbierať v prírode alebo kúpiť  obchode. Keď si ich zaobstaráte, poriadne ich umyte vlažnou vodou a každý jeden narežte po jeho dĺžke pár milimetrov, aby pri varení nepraskli a ľahšie sa šúpali. Približne hodinu ich nechajte namočené vo vode. Napokon ich rovnomerne porozkladajte na plech, vložte do rúry a pečte približne 25 minút pri 220 ºC. Po upečení ich vytiahnite z rúry a prikryte kuchynskou utierkou, aby sa sparili. Ak ich budete chcieť ihneď konzumovať, gaštany ošúpte a užívajte si tú lahodnú chuť.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. november 2024 04:35