Obľubujete pečené gaštany? Skúste si ich pre tentokrát pripraviť samy doma a tešte sa z ich zdravotných benefitov. Keďže v sebe ukrývajú veľké množstvo vitamínov či minerálov, pre ľudský organizmus môžu mať obrovský prínos. Pomôžu vám napríklad s vypadávaním vlasov alebo nepríjemnou bolesťou hlavy. Pozrite sa, na čo všetko sú dobré gaštany jedlé.
Na vlasy, únavu či imunitu
Ak chcete urobiť pre svoje telo niečo dobré, naservírujte si pečené gaštany. Tie sú totiž skvelým zdrojom antioxidantov, ktoré dokážu zničiť voľné radikály. Rovnako tak môžete ich liečivé účinky využiť pri oslabenej imunite, boľavej hlave, únave, zhoršenej pamäti či infekcii. Konzumovať by ich častejšie mali aj tie z vás, ktoré trápi vypadávanie vlasov, lámanie nechtov alebo starnutie pokožky. Keďže gaštany v sebe ukrývajú zdravé tuky a omega-3 mastné kyseliny, môžu byť skvelými bojovníkmi proti rôznym srdcovým chorobám, reume, chudokrvnosti či vysokému krvnému tlaku. Aby ste z gaštanov mali čo najväčší prínos, pripravili sme si pre vás návod, ako ich správne upiecť.
Upečte si ich samy doma
Gaštany si môžete nazbierať v prírode alebo kúpiť obchode. Keď si ich zaobstaráte, poriadne ich umyte vlažnou vodou a každý jeden narežte po jeho dĺžke pár milimetrov, aby pri varení nepraskli a ľahšie sa šúpali. Približne hodinu ich nechajte namočené vo vode. Napokon ich rovnomerne porozkladajte na plech, vložte do rúry a pečte približne 25 minút pri 220 ºC. Po upečení ich vytiahnite z rúry a prikryte kuchynskou utierkou, aby sa sparili. Ak ich budete chcieť ihneď konzumovať, gaštany ošúpte a užívajte si tú lahodnú chuť.