Karfiol v sebe ukrýva liečivé vlastnosti.dreamstime
StoryEditor

Zlepší pamäť a vylieči nádchu: Karfiol je darom prírody so zázračnými vlastnosťami

06.10.2023, 19:00
Zdravie

Ako často konzumujete karfiol? Ak si ho na tanier servírujete len sporadicky, mali by ste to zmeniť. Táto zelenina je totiž skvelá pre vaše zdravie, Pomôcť vám môže so zlepšením pamäti, ale aj nádchou. Pozrite sa, prečo sa oplatí konzumovať karfiol minimálne raz do týždňa.

Karfiol je v našich končinách obľúbenou pochúťkou už naozaj veľmi dlho. Vedeli ste však, že v sebe ukrýva liečivé účinky? Dôvodom je najmä fakt, že v ňom môžete nájsť veľké množstvo telu prospešných živín, vitamínov či minerálov, ako je napríklad železo, horčík, vápnik a zinok. To ale nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste ho mali konzumovať častejšie. Pozrite sa, s akými zdravotnými problémami či trápeniami vám môže pomôcť.

Podporí pocit sýtosti

Keďže karfiol obsahuje málo sacharidov a dokáže vyvolať pocit sýtosti, môžete byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Zabudnite však na jeho vyprážanú verziu a radšej si ho pripravte na varte alebo upečte na panvici s minimom oleja.

Zlepší trávenie

Karfiol v sebe ukrýva dôležité látky, vďaka ktorým je schopný zlepšiť trávenie. Okrem toho dokáže vyliečiť všemožné žalúdočné choroby, regulovať priechodnosť čriev a bojovať tak s hnačkou či nepríjemným zvracaním.

Na srdce či krvný tlak

Táto chutná zelenina obsahuje sodík a draslík, ktorý potrebujú najmä ľudia so srdcovými problémami. Rovnako tak v sebe ukrýva vlákninu, ktorá je naopak vynikajúcou pomocníčkou pri vysokom krvnom tlaku a cholesterolu.

Podporí lepšiu pamäť

Ak máte problém s pamäťou, začnite častejšie konzumovať karfiol. Ten totiž dokáže zlepšiť spánok, podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a tým zlepší schopnosť sústrediť sa pri učení či iných činnostiach.

Bojovník proti nádche

Keď vás pochytí nepríjemná nádcha či iný respiračný problém, naservírujte si jedlo s karfiólom. Verte, že sa vám bude dýchať omnoho lepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 22:20