Karfiol je v našich končinách obľúbenou pochúťkou už naozaj veľmi dlho. Vedeli ste však, že v sebe ukrýva liečivé účinky? Dôvodom je najmä fakt, že v ňom môžete nájsť veľké množstvo telu prospešných živín, vitamínov či minerálov, ako je napríklad železo, horčík, vápnik a zinok. To ale nie je jediný dôvod, pre ktorý by ste ho mali konzumovať častejšie. Pozrite sa, s akými zdravotnými problémami či trápeniami vám môže pomôcť.
Podporí pocit sýtosti
Keďže karfiol obsahuje málo sacharidov a dokáže vyvolať pocit sýtosti, môžete byť skvelým pomocníkom pri chudnutí. Zabudnite však na jeho vyprážanú verziu a radšej si ho pripravte na varte alebo upečte na panvici s minimom oleja.
Zlepší trávenie
Karfiol v sebe ukrýva dôležité látky, vďaka ktorým je schopný zlepšiť trávenie. Okrem toho dokáže vyliečiť všemožné žalúdočné choroby, regulovať priechodnosť čriev a bojovať tak s hnačkou či nepríjemným zvracaním.
Na srdce či krvný tlak
Táto chutná zelenina obsahuje sodík a draslík, ktorý potrebujú najmä ľudia so srdcovými problémami. Rovnako tak v sebe ukrýva vlákninu, ktorá je naopak vynikajúcou pomocníčkou pri vysokom krvnom tlaku a cholesterolu.
Podporí lepšiu pamäť
Ak máte problém s pamäťou, začnite častejšie konzumovať karfiol. Ten totiž dokáže zlepšiť spánok, podporuje správne fungovanie nervovej sústavy a tým zlepší schopnosť sústrediť sa pri učení či iných činnostiach.
Bojovník proti nádche
Keď vás pochytí nepríjemná nádcha či iný respiračný problém, naservírujte si jedlo s karfiólom. Verte, že sa vám bude dýchať omnoho lepšie.