Čínska kapusta nie je len chutná, ale aj zdravá.dreamstime
StoryEditor

Zatočí s oslabenou imunitou či nadbytočnými kilami: Čínska kapusta si zaslúži miesto na vašom tanieri

04.10.2023, 09:00
Zdravie

Ak nie ste veľkými fanúšičkami hlávkovej kapusty, rozhodne by ste mali siahnuť po čínskej. Tá ponúka okrem lahodnej a jemnej chuti aj veľké množstvo zdravotných benefitov. Pomôcť vám môže s oslabenou imunitou, ale aj nadbytočnými kilami. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže táto šťavnatá zelenina.

Čínsku kapustu nájdete nielen v slovenských kuchyniach, ale aj záhradách, kde sa pestuje naozaj vo veľkom. Ak túto chutnú zeleninu nezvyknete konzumovať pravidelne, skúste to čo najskôr zmeniť. Čínska kapusta vám totiž môže pomôcť s veľkým množstvom zdravotných problémov, a to najmä vďaka tomu, že obsahuje telu prospešné vitamíny a minerály. Pozrite sa, na čo všetko sa môžete tešiť, keď si ju začnete servírovať na tanieri častejšie.

Posilní imunitu

Keďže čínska kapusta v sebe ukrýva neskutočné množstvo vitamínu C, mali by ste ju konzumovať najmä vtedy, keď vás trápi oslabená imunita. Nielenže vám pomôže s chrípkou, prechladnutím či nádchou, ale aj ťažšími chronickými ochoreniami.

Zlepší váš zrak

V čínskej kapuste nájdete aj vysoký obsah vitamínu A či betakaroténu, ktorý je najlepší na dlhotrvajúce opálenie, no rovnako tak sa nemusí hanbiť ani za liečivé účinky na oči. Bojovať dokáže so šedým zákalom, zápalom, krátkozrakosťotu a suchosťou.

Na srdce aj krvný tlak

Vďaka vápniku a draslíku je čínska kapusta schopná zlepšiť fungovanie kardiovaskulárneho systému, a teda podporuje zdravie srdca. Rovnako tak ju môžu konzumovať aj tie z vás, ktoré potrebujú znížiť krvný tlak alebo sa zbaviť zrážanlivosti krvi.

Bojuje proti rakovine

Možno sa budete čudovať, no čínska kapusta sa môže pochváliť aj protirakovinovými účinkami. Keďže obsahuje indol, nitril a sulforafan, je schopná ochrániť bunku pred rôznymi druhmi rakoviny. 

Zdravé kosti vďaka kapuste

Čínsku kapustu by si mali častejšie dopriať aj tie z vás, ktoré sa chcú zbaviť osteoporózy alebo zvýšiť hustotu kostí či vyliečiť ľahšiu zlomeninu.

Zbaví vás nadbytočných kíl

Túžite schudnúť alebo si vytvarovať postavu? V tom prípade začnite pravidelne konzumovať čínsku kapustu napríklad v podobe šalátu, prílohy k mäsu alebo s cestovinami. Vďaka nej totiž môžete zhodiť nadbytočné kilogramy a splniť si sen o dokonalej figúre.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 20:54