Doprajte si hrozno pokiaľ možno čo najčastejšie.dreamstime
StoryEditor

Hrozno: Spomaľuje starnutie, lieči, detoxikuje a pomáha pri chudnutí

11.10.2023, 08:00
Zdravie

Medzi obľúbené plody skorej jesene patrí aj hrozno. O tom, aké dôležité je konzumovať predovšetkým sezónne potraviny sme písali neraz a pri hrozne to pripomíname opäť. V tomto období je ho dostatok aj z lokálnych zdrojov a chuť je jednoducho skvelá. Dôvodov, prečo by ste si hrozno mali pravidelne servírovať je viac než dosť.

Pravidelnou konzumáciou hrozna eliminujete niektoré zdravotné ťažkosti, no pomôže vám aj s krásnou pleťou či vašou štíhlou líniou.

Hroznový detox

To, čo najmä ženy riešia najčastejšie je, ako sa zbaviť či už zadržanej vody v tele, alebo tukových vankúšikov. Hrozno je skvelé ovocie nie len preto, že obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ale aj vďaka obsahu vody a vlákniny. Ak máte toto ovocie v obľube, skúste si teraz na jeseň naordinovať dvoj až trojdňový pôst, počas ktorého budete jesť len hrozno. Ideálne bude podstúpiť ho počas víkendu, pretože úlohou hrozna v tomto detoxe je zbaviť vás v prvom rade toxínov a rozhýbať črevá. Rozdeľte si dve kilá hrozná na 5 menších porcií, ktoré budete jesť počas dňa. Nezabudnite prijímať dostatok tekutín, nech všetko funguje na 100%. Hoci toho vďaka tejto diéte z tuku až tak veľa nezhodíte, rozhodne vám takáto vitamínová bomba len prospeje.

Aj so šupkou

To, čo z hrozna robí doslova superpotravinu je resveratrol. Je to silný antioxidant, ktorý sa nachádza v šupke hrozna, preto bobuľky vždy jedzte celé a nie len dužinu. Táto látka má silné protizápalové účinky, no dokáže tiež spomaliť rast niektorých nádorov. Zároveň pôsobí preventívne aj proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Najmä na jeseň je nevyhnutné trošku pomôcť naštartovať aj imunitný systém. S tým si hrozno tiež hravo poradí. Hrozno jedzte aj vtedy, ak vás trápia kŕče. No poradí si aj so zápchou. Práve šupky a vláknina rozhýbu vaše črevá a to si nemusíte dávať ani spomínaný detox. Okrem resveratrolu však treba spomenúť aj zeaxantín a luteín, ktoré chránia váš organizmus pred voľnými radikálmi.

Jedzte aj jadierka

Hoci si dnes viete kúpiť chutné hrozno aj bez jadierok, radšej siahnite po tom, kde sú jadierka. Práve v nich sa ukrýva množstvo cenných látok, ktoré spomaľujú starnutie pleti, liečia hemeroidy, prispievajú k rýchlej regenerácii, no dbajú aj na zdravie vašich ciev a srdca.

Ďalšie benefity

Hrozno ma skutočne celý rad benefitov na vaše zdravie a za zmienku tiež stojí prečistenie močových ciest, znižuje astmatické prejavy, chráni oči a dokonca pomôže aj pri zmiernení migrény. Hrozno však pomáha aj proti únave a vďaka cukru, ktorý obsahuje prospeje aj vašej dobrej nálade.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 07:50