Pravidelne chrápe viac ako 30% mužov.dreamstime
StoryEditor

Dajte stop chrápaniu. Prekvapí vás, že sú zaň zodpovedné aj niektoré potraviny

07.10.2023, 08:00
Zdravie

Chrápanie dokáže ľuďom poriadne znepríjemniť život. Najmä tým, ktorí sa vedľa človeka vydávajúceho tieto zvuky snažia zaspať. Príčin chrápania je mnoho, rovnako ako spôsobov ako chrápanie odstrániť. A čím skôr sa týmto problémom začnete zaoberať, tým lepšie.

Aj keď chrápanie postihuje aj ženy, chrápajúcich mužov je predsa len viac. Nečudujte sa preto, že sa ráno budíte v prázdnej posteli a vaša polovička sa počas noci sťahuje do inej miestnosti.

Prečo chrápete?

Chrápanie je spôsobené obmedzenou priechodnosťou horných dýchacích ciest. Tlak v krku je v dôsledku rýchlejšieho dýchania zvýšený a chrápanie je v podstate vibrovanie mäkkého podnebia. S pribúdajúcim vekom sa môže chrápanie zhoršovať. A hoci chrápanie nepredstavuje takmer žiadne riziko, predsa len by ste mu mali venovať pozornosť. V ojedinelých prípadoch môže byť spôsobené aj poruchami spánku a to už je otázka na lekára.

Zmena životného štýlu

V prvom rade je potrebné si povedať, že chrápanie viete ovplyvniť a eliminovať. Napríklad zmenou celkového životného štýlu. To, čo chrápaniu hrá do kariet je určite zvýšená hmotnosť a obezita, popíjanie alkoholických nápojov a tiež fajčenie. No čo vás iste prekvapí, chrápanie môže často zhoršiť aj konzumácia mlieka a mliečnych výrobkov. Kvôli ním sa zvýši produkcia hlienu a na slizniciach vytvárajú mukózny povlak. Ten zhoršuje vydychovanie. Dýchacie pohyby zhoršuje aj plný žalúdok, preto by ste mali zvážiť striedmejšiu večeru a rozhodne by ste sa mali vyhýbať nočnému vyjedaniu chladničky.

Bez chrápania

Ak ste zmenili vyššie spomenuté návyky a nič sa nezmenilo, skúste si kúpiť produkty určené na zmiernenie chrápania. Sú účinné a vám iste zlepšia kvalitu života. Ak váš problém bude pretrvávať, nebojte sa navštíviť aj lekára. Za chrápaním môžu stáť aj zdravotné ťažkosti, ktoré sa dajú vyriešiť.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
05. máj 2024 15:58