Takto by mal vyzerať váš rest day.dreamstime
StoryEditor

Rest day nie je len dňom ničnerobenia: Váš oddychový deň by mal vyzerať takto

27.09.2023, 17:00
Zdravie

Síce si rest day zvyknú väčšinou dopriať športovci, ak vykonávate počas týždňa nejakú fyzickú aktivitu, rozhodne by mal byť súčasťou aj vašej rutiny. No pozor, nejedná sa len o deň, kedy nič nerobíte. Pozrite sa, ako najlepšie a najužitočnejšie stráviť rest day.

Či už máte náročnú prácu, pravidelne cvičíte, venujete sa deťom alebo domácim prácam, každá z vás občas potrebuje rest day. Ak teda máte pocit, že po ňom volá aj vaše telo, cítite sa slabo, unavene, váš fyzický výkon sa zhoršuje alebo máte často zlú náladu, dopriať by ste si ho mali čo najskôr. Podľa odborníkov vám na regeneráciu v kľude stačí jeden deň v týždni. Najdôležitejšie je však to, ako ho strávite. Pozrite sa, ako by mal vyzerať váš rest day. 

Naozaj si oddýchnite

Keďže rest day je predovšetkým o regenerácii tela a mysle, mali by ste si aspoň v tento deň naozaj oddýchnuť. Ak vám to príde nemožné, pretože nemôžete obsedieť na jednom mieste ani pár minút, skúsiť môžete meditáciu či nejakú relaxačnú techniku. Ak ani to nepomôže, choďte sa prejsť niekam do parku, zacvičte si pilates alebo plávajte. Omnoho lepšie by však bolo, keby ste si počas rest day dopriali to, čo inokedy nie, ako je napríklad masáž, kúpeľ alebo sauna. Nielenže sa vďaka tomu konečne uvoľnite, ale načerpáte energiu po fyzickej a psychickej stránke.

Dôležitá je aj správna strava

Cez rest day máte konečne čas na inú stravu. Nielenže môžete prijímať potravu pravidelnejšie, ale aj si dopriať jedlá, na ktoré máte chuť. Pozor však, sladkosti ani fast food sem nepatrí. Konzumovať by ste v tento deň mali najmä potraviny, ktoré doplnia telu potrebné vitamíny, živiny, proteíny a minerály. Odporúčame vám vyhnúť sa rybám či orechom a radšej si servírovať nejakú zeleninu, celozrnné výrobky alebo strukovinu.

Konečne sa vyspite

Je normálne, že sa počas týždňa dostatočne nevyspíte a v noci sa budíte, no mali by ste to počas rest day zmeniť. Konečne sa preto kvalitne vyspite a s kľudom choďte spať. Dôležité však je, aby ste pred spaním nekonzumovali nič ťažké, v posteli odložili telefón a zabudli na všetky starosti či povinnosti. Vďaka tomu si vaše telo oddýchne a načerpá sily.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 18:40