Mak pomôže so zlým trávením či nespavosťou.dreamstime
StoryEditor

Vyrieši nespavosť a zlé trávenie: Mak by ste si nemali servírovať len na buchtách či koláčoch

25.09.2023, 09:00
Zdravie

Konzumujete mak len sporadicky? Robíte veľkú chybu. Makové semienka sú totiž skvelé pre vaše zdravie. Pomôcť vám môžu s trávením či dokonca spánkom. Pozrite sa, prečo by ste si mali mak servírovať na tanieri omnoho častejšie.

Mak sa u väčšiny z vás objavuje na tanieri len pri parených buchtách, šúľancoch či pečených koláčoch. Mali by ste však vedieť, že táto potravina v sebe ukrýva množstvo zdravotných benefitov. Ak by ste chceli pre svoje telo urobiť niečo dobré, skúste ho začať konzumovať o čosi viac. Vďaka tomu, že v sebe ukrýva dôležité vitamíny, živiny a minerály, je schopný pomôcť pri nespavosti či zlom trávení. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže.

Skvelá na trávenie

Mak obsahuje vlákninu, ktorá je na správne trávenie ako stvorená. Keďže dokáže stimulovať kontrakcie svalov, môžete sa vďaka nej zbaviť nepríjemnej zápchy či predísť hnačke a iným tráviacim problémom.

Nabuďte sa

Ak by ste potrebovali nabudiť a zároveň si prečistiť celé telo, naservírujte si mak. Ten v sebe ukrýva dôležitý minerál, ktorý pôsobí ako antioxidant a podporuje produkciu energie. Jednoducho, po jeho konzumácii budete mať energie na rozdávanie.

Liek proti bolesti

Mak sa oplatí konzumovať aj vtedy, ak potrebujete znížiť bolesť a zároveň zvýšiť produkciu proteínov či prietok krvi. Vďaka tomu sa totiž môže dostať do vášho mozgu viac kyslíka a železa, čím zabránite vzniku všemožných porúch, ako je napríklad Alzheimerova choroba či demencia.

Zdravé kostí vďaka maku

Túžite zlepšiť zdravie vašich kostí? Zabudnite na lieky a začnite si častejšie servírovať jedlá s makom. Ten totiž dokáže zvýšiť hustotu kostného materiálu, doplniť telu potrebný zinok a spevniť kosti.

Na krvný tlak či problémy so srdcom

Mak by si mali častejšie dopriať aj tie z vás, ktoré potrebujú uvoľniť cievy, znížiť krvný tlak či doplniť do tela esenciálne mastné kyseliny. Vďaka nim sa dokonca môžete ochrániť pred problémami so srdcom, zabrániť vzniku infarktu či rakoviny prsníka a zlepšiť pamäť.

Vyrieši nespavosť

Keďže mak obsahuje veľké množstvo horčíka, dokáže zlepšiť kvalitu spánku. Ak teda trpíte nespavosťou alebo sa v noci často budíte, naservírujte si pred spaním jedlo s makom. Verte, že sa vám bude snívať o čosi lepšie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 13:15