Fermentovaná zelenina je nie len chutná, ale aj zdravá.dreamstime
StoryEditor

Fermentovanie potravín zažíva svoj boom. Vyskúšajte to aj u vás doma

03.10.2023, 08:00
Zdravie

Ak ešte stále spracovávate svoju úrodu zo záhrad, alebo máte prebytky z iných zdrojov, iste sa snažíte o čo najefektívnejšie uskladnenie týchto surovín. Zaváranie, sušenie či mrazenie ovocia a zeleniny sú v domácnostiach používané bežne. Vyskúšajte však aj fermentovanie. Nielen že získate chutné, ale aj zdraviu prospešné zásoby, a to nie len na zimu.

Výhody fermentovania

Prvou výhodou je, že neplytváte surovinami, ktoré máte nazvyš. Druhou výhodou je, že máte po ruke chutnú, zdravú a chrumkavú zeleninu aj mimo sezóny. Ďalšou nezanedbateľnou výhodou je, že sú tieto potraviny oveľa ľahšie stráviteľné a vy tak môžete ich konzumáciou pre vaše trávenie získať maximum. V neposlednom rade je treba podotknúť, že sú plné živín, minerálov a vitamínov, ktoré posilňujú váš imunitný systém.

Čo fermentovať?

Najčastejšie sa fermentujú rôzne druhy zeleniny, ideálne tej tvrdšej. Kapusta, uhorky, mrkva, ale aj mix rôznych druhov zeleniny. Fantázii sa medze nekladú. Tipov ako fermentovať a čo všetko budete potrebovať ak chcete zaviesť fermentovanie aj do vašej domácnosti nájdete mnoho. Stačí si vybrať spôsob, ktorý vám bude čo najviac vyhovovať.

ANKETA
Skúšali ste niekedy fermentovanú zeleninu?

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 07:46