Fermentovaná zelenina je nie len chutná, ale aj zdravá.dreamstime
StoryEditor

Fermentovanie potravín zažíva svoj boom. Vyskúšajte to aj u vás doma

03.10.2023, 08:00
Zdravie

Ak ešte stále spracovávate svoju úrodu zo záhrad, alebo máte prebytky z iných zdrojov, iste sa snažíte o čo najefektívnejšie uskladnenie týchto surovín. Zaváranie, sušenie či mrazenie ovocia a zeleniny sú v domácnostiach používané bežne. Vyskúšajte však aj fermentovanie. Nielen že získate chutné, ale aj zdraviu prospešné zásoby, a to nie len na zimu.

Fermentované potraviny sú oveľa ľahšie stráviteľné, no okrem toho majú aj množstvo ďalších benefitov pre vaše zdravie.

Fermentácia opäť v kurze

O fermentovaní ste už určite počuli. V posledných rokoch sa toto slovo, ako aj spôsob konzervovania potravín skloňuje čoraz častejšie. No nie je to žiadny novodobý výmysel, práve naopak. Opýtajte sa vašich starých rodičov. Práve oni  týmto spôsobom spracovávali zeleninu, aby ju mali dostupnú aj počas dlhej zimy.

Čo je fermentovanie?

Počas fermentovania dochádza k metabolickému procesu, počas ktorého sa rozkladajú cukry a sacharidy. Tie sa bez prítomnosti vzduchu menia na enzýmy a aminokyseliny. Vďaka tomu si takto spracované suroviny uchovávajú svoje živiny a nestrácajú na kvalite.

Elementy ženy: Štylistka Zuzana Kanisová

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. november 2024 04:10