Pravidelná návšteva sauny zlepší náladu a odstráni nadbytočné kilá.archív
StoryEditor

Lepšia náladu, štíhlejšie telo a pevnejšie zdravie: pozrite sa, prečo sa oplatí saunovať

20.09.2023, 09:00
Zdravie

Vyhýbate sa saunám na každom kroku? Mali by ste s tým prestať a začať si užívať zdravotné benefity tejto príjemnej činnosti. Nielenže môžete vďaka saunovaniu schudnúť, ale si vyliečiť bolesť a zlepšiť náladu. Pozrite sa, prečo by ste mali saunu navštevovať počas celého roka.

Či už sa rozhodnete pre fínsku, parnú, tropickú alebo infrasaunu, môžete dopriať svojmu telu len to najlepšie. Pravidelné saunovanie totiž pozitívne vplýva nielen na fyzické, ale aj psychické zdravie. Vďaka striedaniu chladu a tepla môžete schudnúť, zbaviť sa bolesti alebo si zlepšiť náladu. Ak by ste sa chceli zahriať posilniť celkové zdravie, vyzlečte sa donaha, prekryte telo prestieradlom a vojdite do vnútra sauny. Pozrite sa, na aké účinky sa môžete tešiť.

Pripravte telo na zmenu počasia

S pravidelným saunovaním sa najčastejšie rozhodnú začať ľudia, ktorí sa chcú menej potiť a potrebujú zlepšiť termoreguláciu. Vďaka striedaniu chladu a tepla si tak telo môžu lepšie pripraviť na zmeny počasia či striedanie ročných období. Ak aj vy trpíte v zime oslabenou imunitou či únavou, rozhodne sa obráťte na saunu, ktorá tieto problémy vyrieši za vás.

Zbavte a bolestí hneď a zaraz

V saune dokáže vaše telo zregenerovať a uvoľniť napäté svalstvo po fyzickej aktivite. Práve z tohto dôvodu si vďaka nemu môžete uľaviť od bolestí rôzneho typu. Či už je to bolesť brucha, chrbtice alebo kĺbov. Stačí, ak v saune strávite 15 minút a môžete sa tešiť z okamžitej úľavy.

Zhoďte nadbytočné kilá

Túžite zhodiť pár kíl? Mali by ste vedieť, že nemusíte chodiť do posilňovne, behať či skákať na švihadle. Stačí, ak začnete pravidelne navštevovať saunu. V nej totiž dokážete spáliť až 300 kalórii za 15 minút. Ak sa teda chcete vo svojom tele cítiť dobre, rozhodne sa oplatí spojiť užitočné s príjemným.

Podporte lepšiu náladu

Okrem toho, že pri pobyte v saune zrelaxujete, môžete podporiť lepšiu pamäť, myslenie, rozhodovacie schopnosti a predovšetkým sa zbaviť napätia či stresu. Vďaka endorfínom, ktoré telo vyprodukuje pri saunovaní, sa budete cítiť šťastnejšie a spokojnejšie. Rovnako tak je skvelé pre ľudí, ktorí trpia úzkosťami či nepríjemnou depresiou.

Krajšia pleť vďaka saune

Ak stále neviete, prečo začať s pravidelným saunovaním, mali by ste vedieť, že sa vám vďaka nemu môže zlepšiť stav pleti. Okrem toho, že ju vlhký vzduch vyčistí od pórov a iných nahromadených nečistôt, prekrví ju, spevní a vyhladí.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 21:19