Za väčším bruškom môžu stáť aj zdravotné problémy.dreamstime
StoryEditor

Za tuk na bruchu nie je zodpovedné len zlé stravovanie. Váš problém môže byť úplne iný

26.09.2023, 08:00
Zdravie

Tuk na bruchu je problém, ktorý trápi väčšinu žien a aj mužov. Hoci tí mu prikladajú oveľa menší význam, než ženy. Kto už raz boj s tukom na bruchu zvádzal ten vie, že vyhrať ho je veľmi náročné, no nie nemožné. Strava či pohyb sú síce veľmi dôležité, no do úvahy je potrebné brať aj iné faktory.

Skôr, než zo svojho brucha začnete byť úplne zúfalé, zamyslite sa nad tým, či s ním vôbec môžete niečo urobiť. Kým so stresom sa popasovať môžete, s genetickými predispozíciami je to už o niečo zložitejšie.

Genetické predispozície

Ak máte jednoducho typ postavy, ktorému sa ukladá tuk predovšetkým na bruchu, neviete to zmeniť. Z vás jednoducho „presýpacie hodiny“ nikdy nebudú. Ukladanie tuku v tejto partii je však o niečo nebezpečnejšie ako pri postave, ktorá má tvar hrušky. Práve preto by ste mali dbať nie len na to, aby bol pohyb vašou každodennou súčasťou, ale aj na to, aby bola vaša strava pestrá a hlavne striedma. Len vtedy minimalizujete tvorbu pneumatík okolo pásu.

Spánok

Nedostatok spánku sa prejaví nie len na vašej psychickej, ale aj fyzickej stránke. Všetci výživoví poradcovia či tréneri pri vytváraní plánu na mieru budú dôležitý význam prikladať aj vášmu spánkovému režimu. Práve nedostatok spánku sa totiž raz dva prejaví na tuku, ktorý sa začne tvoriť práve v oblasti brucha, alebo sa ho v opačnom prípade budete zbavovať len veľmi, veľmi pomaly.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 02:53