Odhaľte príčinu bolesti brucha samy doma.dreamstime
StoryEditor

Bolí vás brucho na pravej alebo ľavej strane? Odhaľte problém samy doma ešte pred návštevou odborníka

13.09.2023, 17:31
Zdravie

Bolesť brucha sa môže dostaviť kedykoľvek a s akýchkoľvek príčin. Ak trvá krátko, nemáte mať z čoho stras, no ak pretrváva a je až neznesiteľná, mali by ste zbystriť. V takomto prípade musíte samy doma zistiť, čo sa s vami môže diať. Pozrite sa, s čím je spojená bolesť na ľavej, pravej strane alebo v strede brucha.

Bolesť brucha sa väčšinou prejavuje kŕčmi, nafúknutím, vracaním alebo pocitom plnosti. Síce nemusí signalizovať vážny problém, no môže byť príznakom aj závažnejšej komplikácie. Ak u vás bolesť brucha pretrváva, predtým než navštívite odborníka, môžete určiť diagnózu aj samy doma. Zistíte to najmä podľa toho, v akej časti brucha pociťujete bolesť. Pozrite sa, či je zbytočné sa obávať alebo naopak zvýšiť pozornosť.

Bolesť na pravej strane

Bolí vás brucho na pravej strane? Tento nepríjemný stav mohol vzniknúť, ak ste telo príliš fyzicky zaťažili, ale takisto môže byť signálom problému s pečeňou či žlčníkom. Pozor si dajte najmä vtedy, ak je príliš silná. Mohlo ju totiž vyvolať prasknutie žalúdočného vredu. Bolesť na pravej strane brucha však môže byť spojená aj so zápalom slepého čreva či vaječníkov, celiakiou alebo obličkovou kolikou.

Bolesť na ľavej strane

Ak vás brucho omína na ľavej strane, mohli ste si len natiahnuť nejaký sval alebo je to prejav nadúvania a plynatosti. Tak či onak by ste však bolesť na tejto strane nemali podceňovať. Môže byť totiž aj signálom ochorenia pankreasu či žalúdka, zápalu hrubého čreva alebo prasknutia sleziny. U žien dokonca môže upozorniť na zápal močových ciest, cysty na vaječníku či mimomaternicové tehotenstvo.

Bolesť brucha v strede

Bolesť, ktorú pociťujete v strede brucha, nemusí, no môže byť aj vážne. Najčastejšie sa jedná o bežné tráviace ťažkosti, za ktoré môže užívanie niektorých liekov, prejedanie či nevhodný životný štýl. O čosi menej častá je táto bolesť prejavom zápalu slepého čreva, lymfatických uzlín, pankreasu alebo rakoviny.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 04:08