Pozor na prisatého kliešťa. Takto ho môžete bezpečne vybrať.unsplash
StoryEditor

Našli ste si na tele kliešťa? Vyberte ho správne, inak vám hrozí infekcia či iné zdravotné problémy

15.09.2023, 19:00
Zdravie

Kliešť sa na vaše telo môže prisať v akomkoľvek ročnom období, no najviac počas leta a jesene. Viete, ako ho bezpečne vybrať? Ak nie, pripravili sme si pre vás zopár tipov, vďaka ktorým predídete infekcii či inému zdravotnému problému.

Kliešte sú parazity, ktoré sa živia krvou. Keďže im nechutí len tá zvieracia, ale aj ľudská, treba si dať na ne veľký pozor. Síce sa pred nimi môžete ochrániť dlhým oblečením, repelentom či nenavštevovaním miest s príliš vysokou trávou, no aj tak sa môže stať, že sa prisajú na vaše telo. Viete, čo v takomto prípade robiť? Ak nie, čítajte ďalej a dozviete sa, ako bezpečne odstrániť kliešťa.

Ani mydlo, ani olej

Predtým, než začnete vyberať kliešťa z tela, mali by ste vedieť, ako to rozhodne nerobiť. Ak nechcete zvýšiť riziko infekcie, nenatierajte ho olejom či krémom. Takisto sa neodporúča odstraňovať kliešťa leukoplastom a dokonca ani vatovým tampónom s mydlom. Ak vám niekto povedal, že je správne ho vyberať v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek, bohužiaľ, je to úplný výmysel. Bezpečne ho naopak môžete odstrániť takto.

Odstránenie môže trvať aj niekoľko minút

Najprv postihnuté miesto dezinfikujte, vďaka čomu zabránite infekcii. Pomocou pinzety či háčiku jemne uchopte kliešťa, no snažte sa, aby ste ho zachytili čo najbližšie pod kožou. Napokon ho začnite pomaly vyťahovať kolmo proti koži, trochu pinzetu pootočte raz na jednu, raz na druhú stranu. Takýmto spôsobom sa kliešť odlepí bez toho, aby ste mu odtrhli telo od hlavičky. Nezľaknite sa, ak vám to nepôjde hneď. Môže sa totiž stať, že kliešťa vyberiete až po nejakých 20 minútach. Úplne na záver po úspešnom odstránení tohto parazita miesto opäť dezinfikujte.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 16:15