Pozrite sa, v akom množstve by ste mali denne konzumovať soľ.unsplash
StoryEditor

Ani málo, ani veľa: Viete, ako správne soliť, aby ste si neublížili?

07.09.2023, 09:00
Zdravie

Vedeli by ste si predstaviť život bez soli? Samozrejme, neumreli by ste, keby ste ju nekonzumovali, no predsa len patrí k dochucovadlám, ktoré dokážu dodať šmrnc každému jedlu. Ak ju obľubujete takisto ako my, pozor by ste si mali dať na jej prijaté množstvo. Pozrite sa, ako správne soliť, aby ste si neublížili.

Síce sa hovorí, že soliť je nezdravé, nie je to úplne tak. Soľ totiž obsahuje látky, ktoré plnia vo vašom tele množstvo dôležitých funkcii. Uškodiť vám môže len v prípade, že jej konzumujete až príliš. Pozor, nejedná sa len o nadmernú konzumáciu bežnej kuchynskej soli, ale aj potravín, ktoré v sebe ukrývajú skrytú soľ. K nim patrí napríklad fastfood, pečivo, niektoré druhy šunky, minerálky alebo balkánsky syr. V takýchto prípadoch si možno ani neuvedomujete, koľkokrát zjete viac soli než je zdravé. To, že sa na jej za deň objavilo na vašom tanieri viac, môžete spoznať podľa týchto príznakov

So soľou to radšej nepreháňajte

Ak skonzumujete až príliš veľa soli, v prvom rade pocítite veľký smäd. Po ňom sa môže dostaviť nadúvanie, nepríjemná bolesť hlavy alebo opuch v oblasti rúk, členkov či pod očami. Prebytočné množstvo soli však spôsobuje aj obličkové kamene, neuveriteľnú chuť na ďalšiu soľ, vysoký krvný tlak a nemožnosť sústrediť sa. Aby ste netrpeli žiadnym z týchto problémov, mali by ste vedieť, koľko soli môžete za deň skonzumovať. Pozrite sa, ako správne soliť, aby ste si neuškodili.

Dennú spotrebu prekračujú mnohé z vás

Podľa výskumov skonzumuje priemerný človek približne 15 gramov soli za deň a to je veľmi veľké číslo. Ak si myslíte, že ste na tom rovnako aj vy, mali by ste vedieť, že podľa odborníkov by sa mala vaša maximálna denná spotreba soli pohybovať okolo 5 – 6 gramov. Aby ste obmedzili príjem soli, začnite si dávať pozor najmä na skrytú soľ alebo nahraďte klasickú kuchynskú za himalájsku, ktorá sa postará o správne fungovanie vášho organizmu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 01:27