S obhrýzaním nechtov by ste mali skoncovať.unsplash
StoryEditor

Hryzenie nechtov je zlozvyk, ktorý vám môže spôsobiť veľké problémy: Zbavte sa ho

23.08.2023, 09:00
Zdravie

Či už je to neustále šťukanie perom, škrípanie zubami alebo búchanie nohami. Zatiaľ, čo niektoré zlozvyky sú bežné a nemôžu vám ublížiť, existujú aj také, kvôli ktorým si môžete spôsobiť vážne problémy. Jedným z nich je obhrýzanie nechtov, ktorého sa človek nedokáže len tak zbaviť. Ak trápi aj vás, pozrite sa, čo sa stane, ak s tým neprestanete.

Každá z vás túži po dokonalej manikúre, no ak si zvyknete obhrýzať nechty, môžete sa s ňou rozlúčiť. Hryzenie nechtov totiž patrí k zlozvykom, ktorých sa nedá len tak ľahko zbaviť. Najčastejšie ním trpia ľudia, ktorí sú na dennej báze nervózni, zažívajú úzkosť alebo stres. Ak k nim patríte aj vy, mali by ste vedieť, že ak sa tohto zlozvyku nezbavíte čo najskôr, môžete si spôsobiť aj vážnejšie problémy. Pozrite sa, na čo sa pripraviť, ak s tým neprestanete.  

Zdeformované nechty a infekcie

V prvom rade vám tento zlozvyk spôsobí nepekne vyzerajúce nechty, ktoré sa lámu, štiepia alebo dokonca hnisajú a bolia. Rovnako tak môžu postupom času začať zarastať a deformovať sa. Okrem problémov so samotnými nechtami si kvôli baktériám, ktoré sa pod nimi nachádzajú, môžete do tela zaniesť infekciu. Ak trpíte týmto zlozvykom už naozaj dlhý čas, nečudujte sa, keď vás postihne salmonela či mykóza. Naplašili vás tieto zdravotné komplikácie natoľko, že ste sa rozhodli s obhrýzaním prestať? V tomto prípade vám poradíme, ako rýchlo a jednoducho sa ho môžete zbaviť.

Pomôže najmä pevná vôľa

Prestať s obhrýzaním nechtov nie je vôbec jednoduché. Veď predsa, ak vám tento zlozvyk pomáha v stresových situáciách, telo si od neho len ťažko dokáže odvyknúť. Tak či onak, musíte myslieť hlavne na svoje zdravie, ktoré je dôležitejšie než čokoľvek iné. Pomôcť vám v prvom rade môžu produkty, ktoré zabraňujú vzniku záchvatov hryzenia. Vyskúšať môžete  horký lak na nechty, vyživujúce sérum či doplnky stravy s obsahom zinku, kolagénu alebo keratínu. Vynikajúcou pomôckou môžu byť aj loptičky alebo iné predmety, ktoré môžete stláčať v stresovej situácii. Na ceste za vysnívanou manikúrou vám však pomôže najmä pevná vôľa a odhodlanie urobiť pre svoje zdravie niečo dobré.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
24. apríl 2024 13:06