Pažítka nie je len chutná, ale aj zdravá.dreamstime
StoryEditor

Pažítka je zdravou bombou zo záhrady: Prestaňte ju prehliadať a využite jej liečivé účinky

16.08.2023, 17:00
Zdravie

Pažítka je ľahká na pestovanie a skvelá v omáčkach, polievkach, na čerstvom chlebe či cestovinách. Možno ste to nevedeli, no okrem zaujímavej cibuľovej chuti vás môže prekvapiť aj zdravotnými benefitmi. Vďaka svojmu obsahu totiž dokáže pomôcť pri všemožných problémoch. Pozrite sa, na čo všetko ju môžete využiť.

Pažítka sa pre jej liečivé schopnosti využívala už v minulosti takmer po celom svete. Rimania verili jej účinkom na bolesť v krku či pri spálení a Európania si ju sadili okolo domu, pretože chceli odpudiť hmyz. V súčasnosti sa používa takmer v každej domácnosti, no len máloktorá z vás si uvedomuje, že pažítka je viac, ako len vňať. Je totiž nielen chutnou, ale aj zdravou bombou zo záhrady. Pozrite sa, čo všetko dokáže s vaším telom.

Výborný detox

Ak by ste chceli svojmu telu dopriať malý detox, rozhodne siahnite po pažítke. Tá totiž v sebe ukrýva antibakteriálne vlastnosti, vďaka ktorým dokáže bojovať s prebytočnými toxínmi, soľami a nebezpečnými látkami.

Na zdravé srdiečko

Pažítka je skvelá aj pre zdravie vášho srdca. Nielenže dokáže znížiť hladinu cholesterolu, ale aj krvného tlaku a rovnako tak zabrániť vzniku kardiovaskulárnych ochorení. Vďaka bohatému obsahu ju však mnohí využívajú aj ako ochranu proti infarktom či mozgovým príhodám.   

Zdravé kosti a svaly

Keďže pažítka obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, môže byť vďačným liekom pri zápaloch, boľavých kĺboch či kostiach. Okrem toho ju môžete konzumovať aj po ťažkom tréningu, kedy vás zachráni pred nepríjemnou svalovicou.

Zlepší zrak

Ak sa celé dni pozeráte do počítača alebo sa vekom váš zrak zhoršil, rozhodne siahnite po pažítke. Tá totiž obsahuje látky, ktoré dokáž bojovať proti oxidačnému stresu, šedému zákalu či zhoršenému zraku.  

Na pokojnejší spánok

Máte problém večer zaspať alebo sa v noci neustále budíte? Skúste začať viac konzumovať pažítku a uvidíte, že sa to zlepší. Táto chutná vňať v sebe totiž ukrýva kyselinu listovú a iné látky, ktoré sú schopné zlepšiť náladu a podporiť lepší spánok.

Skvelá na vlasy aj pokožku

Pažítka v sebe ukrýva aj betakarotén, vďaka ktorému dokáže bojovať s nepekným akné, spálením od slnka či strate elasticity. Okrem toho zvyšuje v tele tvorbu kolagénu, zabraňuje vypadávaniu či lámaniu vlasov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 10:59