Ktoré nápoje sú pre vaše zdravie najlepšie?dreamstime
StoryEditor

Sladené, minerálne či z kohútika: Ktoré nápoje vám svojim obsahom môžu zbytočne ublížiť?

12.08.2023, 19:00
Zdravie

Dostatočný pitný režim je dôležitý nie len v lete, ale počas celého roka. Po akých nápojoch siahnete najčastejšie? Či už je to voda z kohútika alebo sladený či minerálny nápoj, mali by ste vedieť, čo je pre vaše zdravie najlepšie. Pozrite sa, ktoré nápoje predstavujú veľkých nepriateľov pre vaše telo a ktoré naopak dobrých spojencov.

V obchodoch môžete nájsť veľké množstvo druhov nápojov. Či už sú to minerálne vody, kolové nápoje alebo džúsy. Každý z nich má však iné účinky na vaše zdravie. Zatiaľ, čo niektoré sú plné prírodných vitamínov a minerálov, iné naopak obsahujú umelé prísady a cukor. Aby ste dodržali dostatočný pitný režim, no zároveň neublížili svojmu telu, pripravili sme si pre vás zoznam najčastejšie využívaných nápojov a pozreli sme sa bližšie na ich obsah.

Voda z kohútika

Obyčajná voda z vodovodného kohútika je pre vaše zdravie rozhodne najlepšia. Neobsahuje nič umelé či škodlivé a keď si do nej ešte pridáte plátok citróna alebo lístok mäty, jej účinky zosilnejú. Pozor si však dajte na obsah chlóru a pri balených vodách na obsah soli.

Minerálna voda

Pri minerálnych vodách si treba dať pozor na typ. Najlepšie sú nepochybne prírodné, liečivé a kúpeľné vody, ktoré obsahujú menej minerálov. Čo sa týka pramenitých a belených vôd, pri nich sa pozerajte na mineralizáciu, ktorá by sa mala pohybovať od 150 do 400 mg/l. Ani jedny z nich však nie sú vhodné na každodennú konzumáciu. Piť by ste ich preto mali iba vtedy, ak vás trápia problémy s tráveným, bolesť hlavy a pod.  

Džúsy

Balené ovocné džúsy obsahujú množstvo cukru a dochucovadiel. Rovnako tak pri nich nie je isté či obsahujú naozajstné ovocie alebo len zriedený koncentrát. Ak ich však máte naozaj v láske, radšej si ich vyrobte doma alebo siahnite po čerstvej 100 % šťave.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
28. apríl 2024 01:57