Pozrite sa, aké účinky v sebe ukrýva čierny cesnak.instagram/rootsandharvest
StoryEditor

Na pokožku, dýchanie ci srdce: Čierny cesnak vás dostane nielen chuťou, ale aj liečivými účinkami

19.08.2023, 09:00
Zdravie

Počuli ste už o čiernom cesnaku? Ak nie, tak vám prezradíme, že je to klasický biely cesnak, ktorý prešiel procesom známym ako fermentácia. Práve vďaka nej ho mnohí radi konzumujú nielen kvôli lahodnej chuti, ale aj liečivým účinkom, ktoré v sebe ukrýva. Pozrite sa, aké benefity môže priniesť vášmu zdraviu.

Fermentácia je proces, pri ktorom cesnak dozrieva približne mesiac pri teplote 60 až 77°C s vlhkosťou 87%. Po tomto období sa na týždeň uloží na miesto, kde môže uschnúť a zmeniť sa tak z bieleho na čierny cesnak. Nech to znie akokoľvek zvláštne, no vďaka tomuto procesu sa stane cesnak ešte väčším prírodným zázrakom. Nielenže pohladí chuťové poháriky, ale dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch a ťažkostiach. Pozrite sa, prečo by ste ho mali začať konzumovať častejšie.

Na akné, dýchanie či srdce

Čierny cesnak je v prvom rade skvelý na trávenie. Okrem toho obsahuje veľké množstvo antioxidantov a telu prospešných minerálov, vďaka ktorým znižuje hladinu cholesterolu, podporuje správnu činnosť pečene, zlepšuje dýchanie a náladu. Rovnako tak ho mnohí cenia za schopnosť pôsobiť antibioticky, a teda znižovať zápal či ochrániť telo pred vírusmi. Častejšie by si ho mali dopriať aj ľudia, ktorí majú problémy so srdcom, cievami alebo krvným tlakom. Obľúbený je aj v oblasti kozmetiky, pretože dokáže podporiť tvorbu kolagénu, ochraňuje pokožku a zbavuje ju akné či nepekných tmavých škvŕn.

Môžete si ho vyrobiť aj samy doma

Budete potrebovať:

12-14 strúčikov cesnaku

2 PL soli

Vodu

Postup: Cesnakové strúčiky ošúpte, no nekrájajte ich. Stačí, ak ich vložíte do zaváraninového pohára, do ktorého nalejete vodu a pridáte soľ. V takomto stave ho nechajte mesiac odstáť a napokon ho na týždeň uložte na miesto, kde môže uschnúť. Po tomto období ho môžete začať konzumovať. Odporúčajú sa približne 1 až 3 strúčiky denne.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 19:49