Fermentácia je proces, pri ktorom cesnak dozrieva približne mesiac pri teplote 60 až 77°C s vlhkosťou 87%. Po tomto období sa na týždeň uloží na miesto, kde môže uschnúť a zmeniť sa tak z bieleho na čierny cesnak. Nech to znie akokoľvek zvláštne, no vďaka tomuto procesu sa stane cesnak ešte väčším prírodným zázrakom. Nielenže pohladí chuťové poháriky, ale dokáže pomôcť pri rôznych zdravotných problémoch a ťažkostiach. Pozrite sa, prečo by ste ho mali začať konzumovať častejšie.
Na akné, dýchanie či srdce
Čierny cesnak je v prvom rade skvelý na trávenie. Okrem toho obsahuje veľké množstvo antioxidantov a telu prospešných minerálov, vďaka ktorým znižuje hladinu cholesterolu, podporuje správnu činnosť pečene, zlepšuje dýchanie a náladu. Rovnako tak ho mnohí cenia za schopnosť pôsobiť antibioticky, a teda znižovať zápal či ochrániť telo pred vírusmi. Častejšie by si ho mali dopriať aj ľudia, ktorí majú problémy so srdcom, cievami alebo krvným tlakom. Obľúbený je aj v oblasti kozmetiky, pretože dokáže podporiť tvorbu kolagénu, ochraňuje pokožku a zbavuje ju akné či nepekných tmavých škvŕn.
Môžete si ho vyrobiť aj samy doma
Budete potrebovať:
12-14 strúčikov cesnaku
2 PL soli
Vodu
Postup: Cesnakové strúčiky ošúpte, no nekrájajte ich. Stačí, ak ich vložíte do zaváraninového pohára, do ktorého nalejete vodu a pridáte soľ. V takomto stave ho nechajte mesiac odstáť a napokon ho na týždeň uložte na miesto, kde môže uschnúť. Po tomto období ho môžete začať konzumovať. Odporúčajú sa približne 1 až 3 strúčiky denne.