Tradičný domáci vývar vám môže pomôcť pri mnohých ťažkostiach.dreamstime
StoryEditor

Silu klasického domáceho vývaru poznali už naše babičky: Pozrite sa, čo všetko dokáže

18.08.2023, 09:00
Zdravie

Či už je to hovädzí, kurací, bravčový alebo teľací,. klasický domáci vývar patrí k slovenským tradičným jedlám. Okrem toho, že je chutný a ľahko stráviteľný, dokáže pomôcť aj pri mnohých problémoch. Keďže o jeho liečivých účinkoch vedeli už naše babičky, dnes sa na ne pozrieme o čosi bližšie.

Tradičný domáci vývar v sebe ukrýva veľké množstvo telu prospešných látok, ako sú napríklad aminokyseliny či vitamíny a minerály. K tým najdôležitejším nepochybne patrí kolagén, vápnik, železo, horčík, síra a draslík. Vďaka bohatému obsahu ho často pripravovali aj naše babičky, ktoré vedeli, že vývar dokáže pomôcť pri mnohých ťažkostiach a problémoch. My sa dnes pozrieme na niektoré z jeho liečivých účinkov.

Na kašeľ, celulitídu aj spánok

Keď vás trápi nejaký problém, väčšinou vám doktor odporučí konzumáciu vývaru, nie je to tak? Môže za to najmä fakt, že tradičný domáci vývar patrí k základným prvkom zdravej výživy a jeho pravidelná konzumácia napomáha k celkovému zdraviu. Pozitívne vplýva najmä na imunitný systém a účinne bojuje proti vírusom či baktériám, takže si ho môžete pripraviť pri prechladnutí, nádche či zápale. Rovnako tak je skvelý aj na detoxikáciu pečene, hnačku a zápchu. Aby toho nebolo málu, dokáže spaľovať tuky, redukovať celulitídu, podporiť zdravie kĺbov, zlepšiť kvalitu spánku a fungovanie mozgu. Ak by ste chceli okúsiť jeho silné účinky, pripravili sme si pre vás návod na jeho prípravu.

Pripravte si spolu s nami tento liečivý zázrak

Budete potrebovať:

Kuracie drobky s krídlami

4 mrkvy

3 petržleny

2 cibule

1 zeler

Soľ

Nové korenie

Čierne mleté korenie

Petržlenová vňať

Bobkový list

 

Postup: Kuracinu zalejte studenou vodou, osoľte a priveďte do varu. Medzitým očistite a nakrájajte všetku zeleninu. Mäso povarte približne 15 minút a napokon k nemu pridajte zeleninu. Celú zmes varte na miernom ohni, čo najdlhšie. Pred dokončením vývar dochuťte koreninami a nechajte ho zovrieť. Ak by ste ho chceli niečím zahustiť, môžete použiť domáce rezance alebo zemiaky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 01:12