Cuketa v sebe ukrýva liečivé účinky.dreamstime
StoryEditor

Cuketa by sa na vašom tanieri mala vyskytovať častejšie: Je ľahká na prípravu, chutná a zdravá

07.08.2023, 19:00
Zdravie

Cuketu si môžete ugrilovať, zapiecť, vypražiť či pridať do zeleninovej polievky alebo placky. Táto chutná zelenina má však okrem všestranného využitia a vynikajúcej chuti aj zdravotné výhody. Pozrite sa, prečo by sa na vašom tanieri mala vyskytovať častejšie.

Rady si pripravujete jedlá z cukety? Niet sa čomu čudovať, veď táto zelenina je nenáročná na pestovanie, ľahko stráviteľná a všestranná v kuchyni. Okrem toho však v sebe ukrýva aj liečivé účinky, za ktoré môže vďačiť najmä svojmu obsahu. Nájsť v nej môžete predovšetkým vodu, ale aj vitamín A, B či C a minerály, ako je napríklad horčík, meď sodík, zinok a železo. Najlepšie na nej je, že ju môžete konzumovať aj so šupkou, ktorá predstavuje bohatý zdroj antioxidantov a betakaroténu. Pozrite sa, čo táto obľúbená zelenina dokáže s vašim zdravým.

Bojuje proti zápalom

Keďže cuketa obsahuje antioxidanty a ďalšie zdraviu prospešné látky, je schopná zbaviť telo akéhokoľvek zápalu. Nielenže vám pomôže so škodlivinami a voľnými radikálmi, ale aj s omladnutím organizmu.

Na zápchu ako stvorená

Ak vás niekedy bude trápiť nepríjemná zápcha či baktérie a vírusy v tele, naordinujte si jedlo z cukety. Tá totiž dokáže odvodňovať, odkysľovať a detoxikovať črevá, vďaka čomu zlepší ich celkovú činnosť.

Znižuje cholesterol

Vďaka sodíku, vlákniny a draslíku je skvelá aj na krvný tlak, ktorý dokáže udržať zdravý. Okrem toho pozitívne pôsobí aj na vysoký cholesterol či problémy so srdcom.

Lepší zrak vďaka cukete

Cuketa môže byť skvelou pomocníčkou aj pri problémoch s očami. Nielenže je schopná zlepšiť zrak, ale ho aj posilniť a odstrániť zápal. Stačí, ak si budete jej plátky pravidelne prikladať na oči po dobu 15 minút každý deň.

Pomocníčka pri chudnutí

Táto liečivá zelenina vás môže nabudiť energiou a privolať tak lepšiu náladu. Okrem toho odborníci tvrdia, že je vynikajúca aj pri chudnutí. Keďže vás naplní pozitívnou náladou, obsahuje málo kalórii a veľa vlákniny, môžete vďaka nej rýchlejšie schudnúť, no zároveň ostať dlhšie sýtejšie.

Omladzuje

Ak neviete, čo by mohlo pomôcť na vystupujúce vrásky, vyrobte si masku z cukety. Tá totiž dokáže ochrániť bunky pred poškodením, zabraňuje predčasnému starnutiu a predovšetkým vás zbaví nepekného akné, vrások či tmavých kruhov.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 22:39