Naučte sa grilovať zdravšie.dreamstime
StoryEditor

Grilovanie bez priberania: Dodržte tieto zásady a nadbytočných kíl sa báť nemusíte

24.07.2023, 14:00
Zdravie

Či už je to chutná zelenina, mäso alebo ryba, je viac než jasné, že grilovanie k letu jednoducho patrí. Ak sa mu však vyhýbate, pretože nechcete zbytočne pribrať, mali by ste vedieť, že stačí dodržať zopár pravidiel a z grilovania si neodnesiete ani jedno kilo navyše. Pozrite sa, ako grilovať a popritom si udržať štíhlu líniu.

Je pre vás grilovanie letným strašiakom? Ak máte pocit, že po ňom priberáte alebo sa cítite nafúknuto, niekde robíte chybu. Grilovanie môže byť totiž zdraviu prospešné. Ak dodržíte niekoľko zásad, môžete nielen ulahodiť svojim chuťovým pohárikom, ale si aj udržať štíhlu líniu. Pozrite sa, prečo z grilovania priberáte a ako to napraviť.

Najväčšia chyba pri grilovaní

Ak sa v lete snažíte udržať hmotnosť, na ktorej ste pracovali počas predošlých mesiacov, nemusíte sa vzdávať víkendového grilovania. V prvom rade je dôležité, aby ste prestali robiť jednu z najzásadnejších chýb, a teda nesprávne grilovať na drevenom uhlí. Dym z neho totiž obsahuje rakovinotvorné látky, ktoré naberajú na svojej intenzite vtedy, keď na rozhorúčené drevo odkvapkáva tuk. V tomto prípade sa snažte radšej grilovať potraviny, ktoré neobsahujú veľa tuku, ako je napríklad ryba, chudé mäso, syr či zelenina. Rovnako tak môžete dať šancu grilovaniu na elektrickom či plynovom grile.

Marinujte zdravšie

Čím marinujete pokrmy na grilovanie? Ak je to len olej a všemožné práškové koreniny, robíte veľkú chybu. Nielenže z takéhoto jedla zbytočne priberiete, ale môžete svojmu zdraviu uškodiť. Skúste radšej do marinády pridať viac čerstvých byliniek, ako je napríklad šalvia či rozmarín, ktorý má vysoko ochranný účinok. Odporúča sa použiť aj červené víno a veľmi malé množstvo soli.

Zabudnite na tučné dresingy

Veľkou kalorickou bombou pri grilovaní bývajú aj tučné dresingy. Namiesto tatárskej omáčky, kečupu či iných omáčok z plastových nádob sa naučte vyrobiť chutný domáci dresing. Ideálnou náhradou klasického dresingu môže byť nízkotučný jogurt s bazalkou, paradajková šťava s citrónom a cesnakom či tzatziki. Do šalátov pridávajte namiesto oleja citrón, limetku alebo ocot.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 08:43