Začnite plávať a tešte sa zo zdravotných benefitov.dreamstime
StoryEditor

V jazere, tajchu či na kúpalisku: Začnite s plávaním už teraz a čerpajte z jeho benefitov

20.07.2023, 09:00
Zdravie

Radi plávate? Niet sa čomu čudovať, veď tento šport so sebou prináša nielen množstvo zábavy, ale aj zdravotných benefitov. Zvykli ste plávať len v zime? Skúste to prehodnotiť. Jazerá, tajchy či kúpaliská totiž môžete namiesto opaľovania využiť aj na udržanie štíhlej figúry. Pozrite sa, čo všetko ponúka plávanie.

Neviete sa rozhodnúť, či začať plávať alebo nie? Ak by ste nechali toto rozhodnutie na nás, odporúčame, aby ste s plávaním začali už teraz. Naproti behu či iným športom je totiž bezbolestné a plynulé. Okrem toho ho môže vykonávať ktokoľvek, kedykoľvek a kdekoľvek, a teda s kľudom aj v jazere, tajchu či nádrži. Tak čo, ešte stále neviete, či do toho ísť? Možno vás napokon presvedčí to, aké benefity plávanie prináša.    

Lepší spánok

Vďaka plávaniu sa vám môže vo veľkom zlepšiť spánok. Ak sa celé dni veľmi nehýbete alebo máte sedavú prácu a trápi vás nespavosť, rozhodne by ste mali začať plávať. Nielenže budete spať dlhšie, ale aj kvalitnejšie a lepšie.

Schudnite vďaka plávaniu

Či už túžite schudnúť alebo si len vyformovať postavu do plaviek, plávanie pre vás môže byť tým najlepším riešením. Pri tomto športe totiž môžete spáliť viac kalórii ako pri behu. Jeho najväčšou výhodou je, že sa pri ňom veľmi nezapotíte, ale zabavíte a vytvarujete si štíhlu figúru. Dôležité však je, aby ste menili intenzitu plávania a zakaždým sa snažili podať čo najlepší výkon.

Väčšia sila a vytrvalosť

Možno ste si to doteraz neuvedomili, no pri plávaní pracujete takmer s každou časťou tela. Či už sú to ramená, chrbát, brucho, sedacie svaly, predlaktia alebo hamstringy. Práve vďaka tomu si môžete vybudovať väčšiu silu, vytrvalosť a zároveň zvýšite efektivitu iných cvičení.

Budete flexibilnejšie

Keďže pri plávaní musíte hýbať každou časťou tela, tento šport môže byť skvelým na ponaťahovanie stuhnutých, ale aj skrátených svalov. Okrem toho sa vďaka nemu môžete cítiť flexibilnejšie a zlepší sa vám celkové držanie tela.

Plávanie vplýva aj na psychiku

Plávanie dokáže zlepšiť vašu náladu. Môže za to najmä fakt, že sa pri ňom uvoľňujú endorfíny, vďaka ktorým sa cítite uvoľnenejšie, šťastnejšie a spokojnejšie. Stačí, ak si zaplávate po náročnom dni a starosti akoby odídu.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 07:26