Za opuchmi nôh môže byť viacero príčin.dreamstime
StoryEditor

Trápia vás opuchnuté nohy počas leta? Za problémom nemusia byť len vysoké teploty

21.07.2023, 08:00
Zdravie

Opuchnuté nohy nie sú ničím výnimočným. Najmä počas leta tento problém trápi mnoho ľudí a príčin môže byť hneď niekoľko. Ani zďaleka za to nemôžu len vysoké horúčavy. Ak odhalíte príčinu týchto problémov, bude pre vás o to jednoduchšie sa opuchov na nohách zbaviť.

Takzvané naliate nohy nie sú ani zďaleka len estetickým problémom. Často sú sprevádzané nepríjemnými pocitmi, ktoré sa doslova nedajú vydržať.

Príčiny opuchnutých nôh

Príčin, prečo vaše nohy po celom dni naberú na objeme, môže byť hneď niekoľko. Pokiaľ nie ste práve tehotná, alebo neberiete lieky, ktoré majú ako jeden z vedľajších účinkov napríklad aj opuchy končatín, potom je nutné nájsť zdroj týchto komplikácii inde. Opuchmi často trpia aj obézni ľudia a aj tí, ktorí majú nadváhu. Rovnako však môže trápiť tých, ktorí majú sedavé zamestnanie a v neposlednom rade aj vysoké horúčavy, ktorým musíte najmä počas leta čeliť. To, čo viete podporiť v domácom prostredí je aj naštartovanie lymfatického systému, ktorý zrejme nepracuje tak ako má. No za problémami s opuchmi nôh môžu byť aj oveľa vážnejšie zdravotné ťažkosti. Najčastejšie súvisia s cievnou sústavou a žilami, ale tiež s nesprávnou funkciou niektorých orgánov ako sú srdce, ľadviny či pečeň.

Toto vám pomôže

Pokiaľ ste vylúčili zdravotné problémy, s opuchmi môžete zabojovať aj sami. V prvom rade navýšte prísun tekutín. A to predovšetkým počas leta, ale aj mimo neho. Ak počas dňa sedíte, dajte si každých 30 – 45 minút pripomienku pohybu. Vstaňte, ponaťahujte sa, vybehnite si pár poschodí. Jednoducho, naštartujte krvný obeh. Pomôžu vám aj rôzne doplnky výživy, ktoré vás zbavia prebytočnej vody v tele. Ideálne v podobe čajov. Pravidelne sa hýbte. Pohyb je v tomto prípade skutočne veľmi dôležitý a vy by ste ho nemali podceňovať. Je množstvo športov, ktoré sa dajú vykonávať aj počas teplých letných dní. Telo si zvykne a vám sa uľaví. Aby váš lymfatický systém pracoval ako má, doprajte si masáž. Ak na to máte priestor a prostriedky, zverte sa do rúk odborníkov. Postačí vám však aj to, ak si každý večer v sprche vymasírujete telo napríklad exfoliačnou rukavicou. Rovnako účinné je aj striedanie teplej a studenej vody počas sprchovania.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
12. máj 2024 02:30