Opuchnuté končatiny trápia počas leta mnoho ľudí.dreamstime
StoryEditor

Trápi vás počas leta zadržaná voda v tele? Pomôžu vám niektoré triky, ale aj bylinkové čaje

08.07.2024, 14:00
Životný štýl

Aj napriek tomu, že väčšina ľudí túžobne očakáva leto a teplé dni, predsa len so sebou toto ročné obdobie prináša aj pár negatív. S vysokými teplotami sa každý organizmus vysporiadáva po svojom a opuchnuté končatiny či tvár nie sú počas leta ničím výnimočným. Zadržaná voda v tele však môže mať aj iné príčiny. Ako toto obdobie zvládnuť čo najlepšie a ako sa zbaviť opuchov?

Ak patríte k tým ľuďom, ktorí skutočne s opuchmi bojujú pravidelne, zamyslite sa nad tým, či je to len o vysokej teplote, alebo robíte aj iné chyby, ktoré tento stav ešte viac zhoršujú.

Zadržaná voda

Dôvodov, prečo vaše telo zadržiava vodu môže byť viacero. V lete sa to často týka aj tých ľudí, ktorí tomuto problému počas ostatných mesiacov v roku vôbec nemusia čeliť. Ak však máte opuchnuté končatiny aj mimo letných mesiacov, môžu za to hormonálne výkyvy, pravidelné užívanie niektorých liečiv, nedostatok pohybu, ale aj príliš častá konzumácia slaných jedál či alkoholických nápojov. Najčastejšie opúchajú partie v oblasti členkov, chodidiel a prstov na rukách. Žiaľ, vôbec nie ojedinele, ale opuchy sa objavujú aj na tvári, najmä v okolí očí. K následným prejavom patrí zhoršený stav pokožky, výraznejšia celulitída, nafúknuté brucho, mravčenie v končatinách.

Zbavte sa zadržanej vody

V prvom rade eliminujte príjem soli a alkoholu. Navyše váš jedálniček doplňte o potraviny, ktoré sú bohaté na draslík. Ten dokáže regulovať a optimalizovať práve väčšie množstvá prijatej soli a sodíka v strave. Obsahuje ho napríklad špenát, banány, ale aj čoraz viac obľúbené bataty. V lete sa vám možno sauna nebude javiť ako najlepší nápad, no s vašim problémom vám dokáže výrazne pomôcť. Rovnako ako zvýšená fyzická aktivita či špeciálna masáž, ktorá naštartuje lymfatický systém. Večer sa vám uľaví, ak si podložíte nohy tak, aby boli mierne vyvýšené.

image

Uhorka aj červený melón vám pomôžu zbaviť sa zadržanej vody v tele.

dreamstime

Vplyv stravy

Aby ste tieto nepríjemné prejavy čo najviac eliminovali, servírujte si potraviny, ktoré vám s vašim problémom dokážu pomôcť. Skvelá je v tomto prípade šalátová uhorka, ale aj červený melón, ktoré obsahujú množstvo vody. Petržlen, aj vňať z neho a zeler sú tiež správnou voľbou. A v neposlednom rade dbajte na dostatočný príjem tekutín. Ak sa vám to aj zdá nelogické, tak vedzte, že práve dostatok vody vám pomôže sa tej zadržanej z vášho tela zbaviť. Ideálnymi nápojmi okrem vody sú aj zelený a čierny čaj, čaj z ibišteka a žihľavy, ale aj púpavový čaj. Na sladené nápoje zabudnite a po každej šálke kávy vypite veľký pohár čistej vody navyše.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
06. október 2024 14:43