Pozrite sa, aké liečivé účinky v sebe ukrýva čierna soľ.dreamstime
StoryEditor

Čierna soľ ako zdravšia alternatíva bežnej kuchynskej soli: Objavte jej liečivé účinky

29.06.2023, 16:00
Zdravie

Poznáte čiernu soľ? Mali by ste. Okrem výraznej chuti vás totiž môže zaujať aj svojimi liečivými účinkami. Podľa mnohých odborníkov je dokonca zdravšou alternatívou bežnej kuchynskej soli. Nielenže vám môže pomôcť pri chudnutí, ale zbaví vás kŕčov či pálenia záhy. Pozrite sa, čo ďalšie dokáže s vašim telom.

Čierna soľ je obľúbenou ingredienciou najmä v indickej a ázijskej kuchyni, no zaujímavou chuťou a liečivými účinkami zaujala aj množstvo ľudí v našich končinách. Ak ju ešte nepoznáte, mali by ste vedieť, že naproti bežnej kuchynskej soli je čierna soľ omnoho zdravšia. Môže za to aj fakt, že v sebe ukrýva menej prídavných látok a viac zdraviu prospešných látok. Ak by ste sa rozhodli, že ju zaradíte do vášho jedálnička, môžete sa tešiť z týchto zdravotných benefitov.

Skvelá na chudnutie

Keďže čierna soľ dokáže rozpustiť enzýmy a lipidy, často ju nájdete v zložení produktoch na chudnutie. Môže za to najmä fakt, že zabraňuje hromadeniu tukov v tele a rovnako tak znižuje chuť do jedla, zvyšuje energiu a riadi telesnú hmotnosť.

Pomocníčka pri zápche a nadúvaní

Mávate časté problémy s trávením? Začnite si do jedál pridávať čiernu soľ a uvidíte, že sa váš stav zlepší. Táto ingrediencia je totiž skvelou pomocníčkou pri zápche, podráždení žalúdka či iných ochoreniach. Okrem toho zmierni plynatosť, nadúvanie a zlepšuje vyprázdňovanie.

Zbohom nepríjemné kŕče

Či už vás omínajú svalové kŕče po cvičení alebo pri menštruácii, mali by ste si naservírovať čiernu soľ. Tá obsahuje draslík, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu svalov. Nielenže vás zbaví nepríjemných kŕčov, ale dokáže zabrániť ich vzniku.

Vylieči pálenie záhy

Pálenie záhy je väčšinou je spôsobené prebytočnou kyselinou v žalúdku, vďaka čomu vie byť poriadne nepríjemné. Ak začnete konzumovať čiernu soľ, vaše telo dostane potrebnú dávku minerálov, ktoré vyrovnajú tvorbu kyseliny v žalúdku a vyliečia tak aj pálenie záhy.

Poďakuje sa jej aj vaša pokožka

Ak potrebujete rozžiariť pokožku, pridajte si do vášho čistiaceho prostriedku čiernu soľ. Vďaka nej sa zbavíte pórov, mastnoty a matnosti. Stačí, ak budete túto procedúru opakovať každý večer po dobu jedného týždňa.

Na vypadávanie vlasov či lupiny

Čierna soľ dokáže pomôcť aj pri vypadávaní vlasov a problémoch s lupinami. Okrem toho podporí rast, dodá vlasom potrebné minerály a vylieči rozštiepené končeky.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
03. máj 2024 08:25