Po vysadení antikoncepcie sa s vaším telom môže stať toto.dreamstime
StoryEditor

Chcete vysadiť hormonálnu antikoncepciu? Pozrite sa, čo sa stane s vaším telom

11.06.2023, 09:00
Zdravie

Niektoré ženy užívajú hormonálnu antikoncepciu kvôli tomu, že neplánujú otehotnieť, iné sa naopak túžia zbaviť akné či upraviť menštruačný cyklus. Nech už užívate tieto tablety z akéhokoľvek dôvodu, mali by ste vedieť, že ak sa ich rozhodnete vysadiť, môže to pre vaše telo znamenať veľkú zmenu. Pozrite sa, čo všetko sa môže stať.

Hormonálnu antikoncepciu užíva nespočetné množstvo žien. Síce má tento liek veľa výhod, rovnako tak so sebou prináša aj niekoľké negatíva. Tie sa však prejavia až po jeho vysadení. Chceli by ste aj vy po dlhej dobe prestať užívať hormonálne tabletky? Mali by ste vedieť, že po ich vysadení sa u vás môže veľa vecí zmeniť. Samozrejme, u každej z vás sa to prejaví inak, no existuje niekoľko príznakov, ktoré sa objavujú najčastejšie. Pozrite sa, čo sa môže stať s vaším telom, ak prestane brať hormonálnu antikoncepciu.

Nepríjemné PMS

Zabudli ste pri užívaní hormonálnej antikoncepcie na PMS? Po jej vysadení ho opäť môžete začať zažívať. Je to tým, že tieto tabletky upokojujú hladinu hormónov v tele a keď ich prestanete užívať, znovu môžete trpieť nadúvaním, bolesťami hlavy, zadržiavaním vody a akné.  

Už nikdy nie načas

Mnohé ženy sa rozhodnú užívať hormonálnu antikoncepciu najmä kvôli tomu, že im dokáže upraviť cyklus. To znamená, že menštruácia vďaka nej príde vždy načas. Ak ju však vysadíte, môže sa stať, že vás prekvapí o niekoľko dní skôr alebo naopak dorazí oneskorene. Zmeniť sa môže aj intenzita krvácania.

Chuť na sex

Po vysadení antikoncepcie sa mnohým ženám zvykne zmeniť aj sexuálny život. Niektoré majú omnoho viac chute než predtým, iné naopak sex odmietajú.  

Zmeny nálad

Zmenami nálad trpí pri menštruácii takmer každá žena a po vysadení antikoncepcie sa tento stav môže prejaviť ešte viac. Nečudujte sa, ak sa budete aj mimo cyklu raz cítiť smutne a o pár chvíľ naopak šťastne. Môže za to jedine antikoncepcia.

Žiadne kilá navyše

Ak ste si mysleli, že po vysadení hormonálne antikoncepcie priberiete, boli ste na veľkom omyle. Áno, možno sa budete cítiť nafúknuté, no rozhodne nebudete mať o pár kíl naviac.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. apríl 2024 18:23