Nomofóbia je závislosť od mobilného telefónu.dreamstime
StoryEditor

Nomofóbiou trpíte možno aj vy: Začína to nervozitou, ktorá prerastie až k závislosti

13.06.2023, 19:00
Zdravie

Mobilné telefóny sú považované za neodmysliteľnú súčasť života. Vďaka nim sa totiž dokážete spojiť s rodinou, spoznať nových priateľov alebo odosielať emaily z práce. Vedeli by ste si bez nich predstaviť deň? Ak nie, je viac než možné, že trpíte nomofóbiou. Tá začína nervozitou, ktorá napokon prerastie až k závislosti.

Nomofóbia je závislosť na mobilných telefónoch. Ľudia, ktorí ňou trpia si bez telefónu nevedia predstaviť život, len ťažko sa od neho vzdialia na pár minút, nikdy ho nevypínajú a neustále ho kontrolujú. Robíte to tak aj vy? Uprene hľadíte do telefónu v aute, v reštaurácii, v práci či v čakárni u lekára? Ak si túto skutočnosť neuvedomujete, môže to signalizovať začiatok závislosti. Pozrite sa, ako sa nomofóbia prejavuje.

Z nervozity závislosť

Ako sa cítite, keď nemáte pri sebe telefón? Ste nervózne, podráždené, hysterické, neisté a nudíte sa? Napokon sa aj tak rozhodnete chytiť telefón do ruky a vaša nálada sa okamžite zmení. Podľa odborníkov za to môže najmä fakt, že toto malé zariadenie sa stalo vašou súčasťou, v ktorej máte uložené všetky dôležité informácie. Ak ste však čo i len na chvíľu oddelené od svojho smartfónu, okamžite začnete prežívať úzkosť a túžite po úľave. Na nomofóbiu by ste si preto mali dať pozor. Ak sa totiž zo štyroch hodín denne stalo osem hodín držania telefónu v ruke, niekde nastal problém. Pravdepodobne, stali ste sa závislými.

image

Nomofóbia kazí vzťahy a je príčinou partnerských problémov.

dreamstime

Zničíte si sociálne vzťahy

To, že ste na telefóne takmer neustále, má veľký dopad aj na váš každodenný život. Kvôli vašej závislosti sa neviete sústrediť na povinnosti v práci, ste čím ďalej, tým viac nervózne a podráždené, nevnímate svoje okolie a blízkych. Práve z tohto dôvodu napokon zabudnete na stretnutie s priateľkami, s partnerom sa rozprávate už len málokedy a vzťahové problémy sa len nakopujú. Mali by ste si uvedomiť, že závislosť na mobilnom telefóne dokáže mnohé zničiť. Ak nechcete zažiť nič podobné, je načase, aby ste ju prekonali.

Začnite si užívať prítomný okamih

Možno to bude spočiatku ťažké, no uvidíte, že to napokon bude stáť za to. V prvom rade si skúste aspoň občas vypnúť mobilný telefón a užívajte si prítomný okamih. Nebojte sa, nemusíte ho prestať používať úplne, no je dôležité, aby ste ho prestali neustále kontrolovať a skúmať pohľadom. Pomôcť vám môžu obľúbené aktivity, výlety s partnerom či zábavné hry, ktoré odvedú vašu pozornosť. Keď čakáte niekde v rade, nechajte ho schovaný v kabelke, v práci ho odložte zo stola a v noci ho skryte do inej miestnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
04. máj 2024 16:09