Nezabudnite prijať dostatok tekutín.dreamstime
StoryEditor

Potenie má viac výhod ako by ste si mysleli, nebráňte sa mu

10.06.2023, 14:00
Zdravie

Leto sa vám spája väčšinou so samými pozitívami. No také potenie by asi málokto považoval za niečo čomu by sa mal tešiť. A predsa by ste sa mali! Ak sa potíte viete, že vaše telo má dobré termoregulačné schopnosti. No okrem toho sa práve pomocou potu zbavuje aj škodlivých látok ktoré v tele máte.

Ak budete dodržiavať správnu hygienu, pravidelne si budete meniť a prať oblečenie a budete používať účinné antiperspiranty, nemusíte sa báť ani nepríjemného zápachu.

Ochladzovanie tela

Potenie je v prvom rade prostriedok
na to, aby vaše telo ochladilo v prípade že je príliš teplo. Práve termoregulácia je počas horúcich dní pre vaše telo kľúčová. Rovnako ako počas zvýšenej fyzickej aktivity.

Vyplavovanie škodlivých látok

Cez póry pokožky sa práve potom vyplavujú z tela škodlivé látky a toxíny. Aj preto je viac než len dobré sa z času na čas poriadne zapotiť. Navyše je to benefit aj pre samotnú kožu, keďže zostane prekrvená a pružná. Aj samotnej pleti kvapky potu len prospejú. Tí, ktorí pravidelne športujú by nám iste dali za pravdu, že pleť má zrazu oveľa zdravší vzhľad.

Pri ochoreniach

Čo je prvá vec ktorú robíte keď cítite že na vás niečo lezie? Presne tak, ľahnete si pod perinu a snažíte sa vypotiť. Viete predsa, že toto je jeden z najrýchlejších spôsobov ako zbaviť choroby, alebo aspoň zmierniť jej príznaky.

Stres

Mnohí z vás sa práve v stresových situáciách začnú nadmerne potiť. Aj takto vaše telo bojuje a snaží sa vysporiadať so stresom. Ten práve potenie dokáže zmierniť. A keďže je potenie spojené predovšetkým so zvýšenou fyzickou aktivitou, pomáhate aj správnemu fungovaniu vášho srdca. Predchádzate tým rôznym civilizačným a kardiovaskulárnym ochoreniam.

Dostatok tekutín a minerálov

S potením však odchádza aj značná časť vody a minerálov. Práve preto by ste mali dopĺňať a prijímať dostatok tekutín. Čistú vodu kombinujte s minerálkami a to najmä po športe či iných fyzicky náročnejších aktivitách.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
29. apríl 2024 01:20