Samotný pot je bez vône. Jeho prostredníctvom sa však z tela vylučujú aj zvyšky liekov, vitamínov, močovina, kyselina mliečna, toxíny, soli a ďalšie odpadové látky, ktoré už cítiť sú.
Telesný pach sa mení napríklad po požití alkoholu, drog aj fajčení cigariet. Ďalším dôvodom, zmeny telesného pachu môže byť konzumácia určitých potravín. Viete, ktoré to sú?
Červené mäso
Milovníkov červeného mäsa možno s nadsázkou spoznať už na diaľku, a to nielen kvôli telesnej kompozícii, ale aj vďaka špecifickému zápachu.
To potvrdila aj česká štúdia, ktorá porovnala vzorky pachov dvoch skupín mužov, z ktorých jedni boli jedáci červeného mäsa a druhí vegetariáni. Vedci potom tieto vzorky predložili skupine tridsiatich žien, ktoré mali posúdiť a vyhodnotiť príťažlivosť pachov. Odér vegetariánov pripadal ženám znateľne príťažlivejší, príjemnejší a menej intenzívny ako pach jedákov mäsa.
Cesnak
Asi najznámejšou potravinou, ktorá mení náš telesný odor je cesnak. Sírové zložky sa uvoľnia pri nakrájaní alebo rozdrvení cesnaku a udržia sa vo svojom okolí dlhú dobu. Zvlášť surový cesnak sa prejaví nielen na dychu, ale aj mierne ovplyvní pach potu a moču.
Cesnakový zápach môžete aspoň čiastočne neutralizovať mliečnymi výrobkami, petržlenovou vňaťou alebo zázvorom.
Špargľa
Táto lahodná a zdravá zelenina neovplyvní priamo váš telesný pach, ale možno ste si už niekedy po konzumácii špargle všimli zvláštny štipľavý zápach moču. Za tým stoja rôzne zložky špargle obsahujúce síru, ale napríklad aj kyselina asparagová.
Zápach moču po pokrme so špargľou by vás od jeho konzumácie však rozhodne nemal odradiť, ide totiž o delikátnu a výživnú zeleninu, ktorá by mala patriť do každého jedálnička.