Svoj telesný bach môžete ovplyvniť potravinami, ktoré konzumujete.dreamstime
StoryEditor

Šesť potravín, ktoré môžu ovplyvniť váš telesný pach

06.06.2023, 19:00
Zdravie

Je mnoho potravín, ktoré majú vplyv na náš telesný pach. Jednou z nich je potrebné cesnak, ktorý je cítiť z celého tela. Nepríjemný odér sa však môže objaviť aj po požití špargle. Čo vlastne spôsobuje, že po týchto jedlách nemusíte ostatným práve voňať, a ako to zmierniť?

Samotný pot je bez vône. Jeho prostredníctvom sa však z tela vylučujú aj zvyšky liekov, vitamínov, močovina, kyselina mliečna, toxíny, soli a ďalšie odpadové látky, ktoré už cítiť sú.

Telesný pach sa mení napríklad po požití alkoholu, drog aj fajčení cigariet. Ďalším dôvodom, zmeny telesného pachu môže byť konzumácia určitých potravín. Viete, ktoré to sú?

Červené mäso

Milovníkov červeného mäsa možno s nadsázkou spoznať už na diaľku, a to nielen kvôli telesnej kompozícii, ale aj vďaka špecifickému zápachu.

To potvrdila aj česká štúdia, ktorá porovnala vzorky pachov dvoch skupín mužov, z ktorých jedni boli jedáci červeného mäsa a druhí vegetariáni. Vedci potom tieto vzorky predložili skupine tridsiatich žien, ktoré mali posúdiť a vyhodnotiť príťažlivosť pachov. Odér vegetariánov pripadal ženám znateľne príťažlivejší, príjemnejší a menej intenzívny ako pach jedákov mäsa.

Cesnak

Asi najznámejšou potravinou, ktorá mení náš telesný odor je cesnak. Sírové zložky sa uvoľnia pri nakrájaní alebo rozdrvení cesnaku a udržia sa vo svojom okolí dlhú dobu. Zvlášť surový cesnak sa prejaví nielen na dychu, ale aj mierne ovplyvní pach potu a moču.

Cesnakový zápach môžete aspoň čiastočne neutralizovať mliečnymi výrobkami, petržlenovou vňaťou alebo zázvorom.

Špargľa

Táto lahodná a zdravá zelenina neovplyvní priamo váš telesný pach, ale možno ste si už niekedy po konzumácii špargle všimli zvláštny štipľavý zápach moču. Za tým stoja rôzne zložky špargle obsahujúce síru, ale napríklad aj kyselina asparagová.

Zápach moču po pokrme so špargľou by vás od jeho konzumácie však rozhodne nemal odradiť, ide totiž o delikátnu a výživnú zeleninu, ktorá by mala patriť do každého jedálnička.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 01:19