Pozrite sa, ktoré pečivo je pri chudnutí to najideálnejšie.dreamstime
StoryEditor

Milujete pečivo, no zároveň chcete schudnúť? Týmto typom sa vyhnite a týmto môžete holdovať, koľko chcete

05.06.2023, 17:00
Zdravie

Biele, celozrnné, kváskové alebo grahamové. Ani vy neviete, ktorý druh pečiva je pre vás vhodný, keď sa napríklad snažíte udržať štíhlu líniu alebo naopak schudnúť pár kíl? Aby ste sa pečiva nemuseli vzdať nadobro, pripravili sme si pre vás zoznam druhov, ktorým by ste sa mali vyhnúť a ktoré môžete naopak konzumovať bez strachu.

Chudnete, no neviete, či vyradiť pečivo z jedálnička? Máme pre vás odpoveď. Nebojte sa, pečiva sa v žiadnom prípade nemusíte vzdávať, len by ste mali vedieť, ktoré druhy vášmu telu neprospievajú a ohrozujú snahu zhodiť nadbytočné kilogramy tuku. Pri výbere správneho druhu pečiva by ste mali sledovať napríklad to, z akej múky je vyrobené a koľko obsahuje vitamínov, minerálov či vlákniny.

Biele pečivo

Takmer každá z vás pravidelne konzumuje biele pečivo, a teda chlieb alebo rožky. Môže za to nielen jeho chuť, ale aj cenová dostupnosť. Ak sa však snažíte schudnúť alebo si chcete udržať štíhlosť, nie je pre vás tak úplne vhodné. Obsahuje totiž veľa sacharidov, tukov a málo bielkovín. Rovnako tak v ňom nájdete len malé množstvo vlákniny, minerálov a vitamínov. Práve z tohto dôvodu vás nenasýti, nedodá vášmu telu potrebné látky a spôsobí tak väčší hlad.

Celozrnné pečivo

Tento druh pečiva považuje mnoho ľudí za zdravé a ideálne pri chudnutí. Je to však naozaj tak? Áno, je pravda, že celozrnné pečivo narozdiel od bieleho obsahuje viac vlákniny, vitamínov a minerálov. Po jeho konzumácii nebudete pociťovať hlad, a teda zbytočne nepriberiete. To znamená, že pri chudnutí je omnoho lepšie než to biele. Dajte si však pozor na jeho správny výber. Na etiketách hľadajte názov celozrnné a nie tmavé, viaczrnné alebo fitness.

Bielkovinový chlieb

Ak by ste chceli chudnutie podporiť ešte viac, môžete si zaobstarať aj bielkovinový chlieb. Ten obsahuje veľké množstvo bielkovín a málo sacharidov. Predovšetkým je skvelý v tom, že sa nevyrába z klasickej múky, ale mandľovej, cícerovej či ľanovej. Práve z tohto dôvodu je vynikajúcou náhradou za biele pečivo.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
27. júl 2024 01:28