Dychové cvičenia majú silu uzdravovať.dreamstime
StoryEditor

Nádych, výdych: 5 metód dýchania, ktoré môžu zmierniť suché oči, pálenie záhy a zahmlievanie mozgu

05.06.2023, 10:49
Zdravie

„Zhlboka sa nadýchnite“ – je to rada, ktorú ste pravdepodobne dali aj dostali. Spomalenie a sústredenie sa na dýchanie vám umožní sústrediť sa a prehodnotiť veci. Pomáha vám to jasnejšie myslieť a cítiť sa lepšie i duševne. Vedeli ste však, že dychové cvičenia, alebo dýchanie spôsobom, ktorý si vyžaduje určité kroky vám môžu pomôcť cítiť sa lepšie aj fyzicky? Pozrite sa, ako sa dá dýchanie, ktoré robím neustále, podľa vedy použiť ako nástroj na zlepšenie zdravia.

Proti mozgovému zahmlievaniu cvičte hlboké dýchanie

Hlboké dýchanie môže vyčistiť duševné poruchy. Vedci zistili, že niektorí vojaci praktizovali niečo, čo sa nazýva „taktické dýchanie“ – počas ktorého zhlboka dýchali. Boli sústredenejší, aj keď boli pod tlakom.

Postup: Predstavte si štvorec pred sebou. Keď vo svojej mysli prechádzate strany, nadýchnite sa na štyri sekundy, štyri sekundy vydržte, štyri vydýchni a potom ponechaj svoje pľúca na štyri prázdne, aby sa štvorec uzavrel. Opakujte štyrikrát.

Proti bolesti: Vyskúšajte stláčanie vankúša

Ak prepukne bolesť, jemne stlačte vankúš a zhlboka dýchajte. Štúdia publikovaná v PLoS One ukazuje, že zapojite bránicu a spomalíte rýchlosť dýchania na 10 dychov za minútu – tempo, ktoré preukázateľne upokojuje nervový systém. Odborný výskum hovorí, že 20 minút tohto typu dýchania môže blokovať signály bolesti.

 

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
17. máj 2024 11:53