Dychové cvičenia majú silu uzdravovať.dreamstime
StoryEditor

Nádych, výdych: 5 metód dýchania, ktoré môžu zmierniť suché oči, pálenie záhy a zahmlievanie mozgu

05.06.2023, 10:49
Zdravie

„Zhlboka sa nadýchnite“ – je to rada, ktorú ste pravdepodobne dali aj dostali. Spomalenie a sústredenie sa na dýchanie vám umožní sústrediť sa a prehodnotiť veci. Pomáha vám to jasnejšie myslieť a cítiť sa lepšie i duševne. Vedeli ste však, že dychové cvičenia, alebo dýchanie spôsobom, ktorý si vyžaduje určité kroky vám môžu pomôcť cítiť sa lepšie aj fyzicky? Pozrite sa, ako sa dá dýchanie, ktoré robím neustále, podľa vedy použiť ako nástroj na zlepšenie zdravia.

Ako mi môžu pomôcť dychové cvičenia?

Už viete, že dýchanie je dôležité. Denne spravíme asi 17 000 nádychov a výdychov, no málokedy na to myslíme. Pre niečo, čo robíme tak často, je dôležité vedieť, že to, ako dýchame, môže mať vplyv na telo i myseľ. Dýchanie nosom zvyšuje prietok krvi do mozgu, čo vyvoláva pocity pokoja na neurologickej úrovni. Dych je kľúčom k dobrému zdraviu. Praktizovať určité dychové cvičenia vám môže pomôcť s mnohými problémami. Od eliminovania stresu cez skrotenie pálenia záhy až po pokoj v duši.

Na suché oči vyskúšajte „brušné dýchanie“

Pre 61 percent žien nad 50 rokov so suchými očami je tu pomoc. Tri minúty „brušného dýchania“ môžu výrazne zvýšiť produkciu sĺz u žien, ako sa ukázalo v randomizovanej kontrolovanej štúdii. Dôvod? Brušné dýchanie upokojuje parasympatický nervový systém, ktorý reguluje slzotvorné slzné žľazy.

Postup: Vdychujte nosom na štyri sekundy, keď sa vaše brucho dvíha, a potom vydychujte nosom na šesť sekúnd, keď vaše brucho klesá. Opakujte tri minúty.

Naozaj vás môže páliť záha častejšie, keď ste vystresovaní. Stres zdvojnásobuje šance na pálenie záhy, pretože spomaľuje trávenie. Keď jedlo zostane vo vašom žalúdku, natiahne „zátku“, ktorá blokuje kyselinu.

Riešenie: Vdýchnite na štyri sekundy, vydržte na sedem a potom na osem vydýchnite. Opakujte tri minúty. Ttakéto hlboké dýchanie môže dokonca znížiť potrebu užívania liekov na pálenie záhy.

Na úzkosť: Vyskúšajte „cyklické vzdychanie“

Štúdia Cell Reports Medicine zistila, že „cyklické vzdychanie“ silný výdych, môže upokojiť obavy za päť minút. Prečo? Mozgu to môže signalizovať, že naliehavá udalosť sa skončila a je čas si oddýchnuť.

Postup: Vdychujte nosom, kým nie sú vaše pľúca takmer plné. Pauza, potom sa ešte nadýchnite. Zastavte sa a potom pomaly vydýchnite nosom. Opakujte päť minút.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 04:52