Poznáte všetky liečivé účinky kamilky?dreamstime
StoryEditor

Kamilka vás zbaví vrások, stresu či kŕčov: Odhaľte aj ďalšie účinky tejto liečivej rastliny

23.05.2023, 19:00
Zdravie

Kamilka je predovšetkým pastvou pre oči. Vedeli ste však, že táto rastlina nielenže skvelo vyzerá, ale ukrýva v sebe blahodarné účinky. Pomôcť vám môže so stresom, vráskami či nepríjemnými kŕčmi. Nazbierajte si ju na lúke a čerpajte z jej množstva benefitov.

Kamilka alebo rumanček je v medicíne známa už po stáročia. Vďaka liečivým účinkom ju používali už starovekí Egypťania, Rimania a dokonca aj vaše staré mamy. Okrem prenikavej vône sa môže pochváliť aj lahodnou jablkovou chuťou. Keďže obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako je napríklad horčík, vitamín A, betakarotén a železo, dokáže pomôcť so všemožnými zdravotnými problémami. Stačí, ak si z kamilky pripravíte čaj, tinktúru, krém alebo extrakt a môžete čerpať z jej benefitov. Toto je niekoľko z nich.

Na lupiny, vrásky a akné

Keďže má kamilka silné protizápalové vlastnosti a dokáže zmierniť podráždenie pokožky, hravo si poradí s ekzémom, malými rankami, jazvami a akné. To, čo si na kamilke budete najviac vážiť, je jej omladzovacia schopnosť. Áno, zbaví vás vrások, tmavých kruhov pod očami aj ochabnutej pokožky. Rovnako tak ju môžete použiť aj pri starostlivosti o vlasy. Vašej hrive dodá lesk, regeneruje ju a zbaví lupín.

image

Uvarte si z kamilky čaj a čerpajte z jej benefitov.

dreamstime

Posilňuje imunitu

Kamilkový čaj si naordinujte najmä vtedy, ak vás trápi nachladnutie, chrípka či iné ochorenia dýchacích ciest. Táto rastlinka vám totiž pomôže s vykašliavaním, posilní imunitu a zbaví vás infekcie. Po kamilkovom nápoji budete ako znovuzrodené.

Navodí pocit pokoja a pohody

Či už siahnete po tinktúre, čaji alebo kréme, kamilka v akejkoľvek podobe vám môže pomôcť aj so psychickým stavom. Okrem toho, že zmierni svalové napätie, zvýši hladinu hormónu šťastia a zaručí pokojný spánok. Použiť ju však môžete aj pri problémoch s migrénou a stresom.

Pomôže pri akejkoľvek bolesti

Ak vás bude niekedy trápiť bolesť v krku, vyrobte si z kamilky kloktadlo, ktoré odstráni zápal aj nepríjemnú bolesť. Pomôcť však môže aj pri boľavých ďasnách, menštruačných kŕčoch či drobných rankách. Pri jej pravidelnej konzumácii zabezpečí hladší tráviaci proces, zmierni plynatosť a zabráni vzniku syndrómu dráždivého čreva.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 09:22