Periny a vankúše treba svedomito udržiavať v čistote.dreamstime
StoryEditor

Rady, ako sa zbaviť roztočov. Prezliecť iba posteľnú bielizeň nestačí

22.05.2023, 18:00
Zdravie

Viete, na čo sa zamerať pri veľkom jarnom upratovaní? Určite na spálňu. V perinách sa totiž počas vykurovacej sezóny rozmnožili roztoče a obyčajné prezlečenie posteľnej bielizne vás ich nezbaví. Je čas ich vyhnať. Ako na to?

Prachové roztoče sú okom nepostrehnuteľné živočíchy a vyskytujú sa v každej domácnosti. Desiatky miliónov ich žijú v prachu, kobercoch, gaučoch av najväčšej koncentrácii v matracoch a lôžkovinách.

Alergénom nie sú priamo oni, ale ich výkaly. Najväčšie problémy u alergikov vyvolávajú v priebehu noci a po prebudení. Príznaky môžu byť rôzne od svrbenia a slzenia očí, vodnatej nádchy, upchatého nosa, kýchania až po astmatický kašeľ alebo ekzém. 

Pokiaľ máte potvrdenú alergiu na roztoče alebo si chcete len vytvoriť hygienickejšie prostredie pre spánok, je načase začať s očistou spálne. Záleží aj na tom, koľko do celej akcie chcete investovať

„Ak sa vám alergia na roztoče potvrdila, najvhodnejším riešením je obstaranie protiroztočových povlakov. Tie sa navliekajú na matrace, vankúše a prikrývky, kde vytvárajú nepreniknuteľnú filtračnú bariéru. Veľkosť trusu roztočov začína na zhruba 10 mikrometroch, zatiaľ čo veľkosť pórov v kvalitných tkaných povlakoch sa pohybuje okolo 6 mikrometrov, čo prenikaniu roztočových alergénov 100% zabraňuje. Účinkujú okamžite, takže alergik spravidla pocítia úľavu už po prvej noci. Môžete si navyše nechať existujúce matrace a periny, pokiaľ vám inak vyhovujú,“ vysvetľuje Michal Závacký zo serveru ProAlergiky.cz

Kompletná zmena

Pokiaľ vám to financie dovolia, je určite možnosť kompletne obmeniť súčasné vankúše, periny a matrace. Pre ľudí s miernou alergiou na roztoče alebo so zvýšenými požiadavkami na hygienu lôžka sú v tomto ohľade zaujímavé antiroztočové lôžkoviny. Najčastejšie sú opatrené špeciálnou impregnáciou, ktorá množeniu roztočov zabraňuje

Výhoda takej úpravy je tá, že pôsobí aj proti ďalším mikroorganizmom. Napríklad lôžkoviny s úpravami actigard či sanitized znižujú nielen množstvo roztočov a ich alergénov, ale taktiež spomaľujú množenie baktérií, plesní a pachov. Zmes látok pôsobí iba proti mikroorganizmom, pre človeka je neškodná. Je vhodná aj pre ľudí s alergiou na plesne alebo s atopickým ekzémom. Svoju funkčnosť nestráca ani pri praní. Tak hor sa na upratovanie správnym spôsobom.

Poriadne namočiť

Zbavte sa nepozvaných návštevníkov a doprajte si pokojný spánok bez zdravotných ťažkostí tým, že budete svoju súčasnú posteľnú bielizeň prať v špeciálnych prípravkoch na alergény a na správnej teplote, ktorá je aspoň 60 °C.

Zamerajte sa tiež na matrac, ktorý je nutné vždy povysávať kvalitným vysávačom s vysokým stupňom filtrácie.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 08:33