S čím všetkým nám v domácnosti pomôže ocot?Pexels/Karolina Grabowska
StoryEditor

Jarné upratovanie s octom: Čo všetko dokáže vyčistiť v domácnosti?

02.03.2022, 10:00
Životný štýl
Kyselina octová sa nachádza v niektorých čistiacich prostriedkoch, no doma si viete poľahky vyrobiť verziu bez ďalších chemikálií. Vznikne tak prírodný rozprašovač, vďaka ktorému vyčistíte svoj domov bez problémov.

Ak sa rozhodnete pre upratovanie domácnosti s ekologickým čistidlom, akým ocot bezpochyby je, potom si voľte jednoznačne jeho bielu destilovanú verziu. Tento druh neobsahuje farbivo, pri tmavšej verzii však riskujete nadbytočné škvrny. Navyše, destilovaný biely ocot obsahuje asi 5% kyslosti, čo je pomer podobný v bežne predávaných viacúčelových čistiacich prostriedkoch.

Nemusíte sa báť, že všetko bude zapáchať, charakteristická aróma po umývaní pretrváva približne len hodinku. Pokiaľ to tak dlho s otvoreným oknom nevydržíte, biely ocot nahraďte jablčným. Má rovnaké čistiace vlastnosti, no keďže sa vyrába kvasením jablkovej šťavy, vonia trochu sladšie. Je však o niečo tmavší, preto ho rozrieďte s vodou. Poprípade môžete zápach prekryť kvapkou esenciálneho oleja.

Na tieto materiály  pozor

Ocot je síce univerzálny pomocník, ale nie je vhodný na všetko. Prírodný kameň, najmä žulu a mramor, by ste ním nikdy nemali čistiť. Mimoriadnu opatrnosť majte teda pri kuchynských doskách a kamenných obkladoch. Pozor aj na drevo, či už na doskách alebo podlahách môže neriedený ocot všetko poškodiť.

Žiarivejšie okná

Okná sú celé mesiace vystavené náporom počasia, preto je dôležité dopriať im zaslúženú starostlivosť. Zmiešajte rovnaké diely bieleho octu a horúcej vody a pridajte kvapku tekutého mydla. Špongiu namočte, nežmýkajte a postupne stierajte celú plochu. Vyhnite sa však okenným rámom. Pripravte si stierku, ktorú jemne navlhčíte a ťahajte ju zhora nadol. Po každom ťahu utrite gumený okraj stierky špongiou alebo handričkou, ktorá nepúšťa vlákna. Dokončite potiahnutím stierky cez spodnú časť okna, parapet osušte špongiou alebo handrou.

Čistejšia toaleta a vaňa

Čistenie kúpeľne nepatrí medzi obľúbené činnosti, ale týmto trikom si zjednodušíte celý proces. Do toaletnej misy nalejte šálku neriedeného octu a cez noc nechajte pôsobiť. Na druhý deň posypte sódou bikarbónou a vydrhnite. Nakoniec spláchnite a máte hotovo.

Pri drhnutí vane je postup tiež veľmi jednoduchý. Ak je priveľmi zanesená, pridajte k octu a teplej vode aj štipku sódy bikarbóny. Po desiatich minútach pôsobenia umyte špinavý povrch a vaňa bude ako nová.

Doska na krájanie bez baktérií

Na doske krájate čokoľvek od pečiva, cez zeleninu až po mäso. Práve preto si musíte dať pozor na dôkladnú dezinfekciu. Čistotu zvýšite jej namočením do roztoku ocout a vody, následne ju klasicky umyte v horúcej mydlovej vode.

Zničte vodný kameň

Aby ste sa zbavili vodného kameňa v kanvici alebo kávovare, nalejte roztok vody a octu priamo do spotrebiča alebo zásobníka na vodu. V prípade čistenia kanvie ju zapnite, nech voda zovrie, a potom ešte niekoľkokrát vypláchnite, aby v nej príchuť octu neostala. Pred čistením kávovaru si však prečítajte pokyny výrobcu, takýto postup nie je určený na všetky modely.

S octom dokážete oživiť aj vodovodné kohútiky. Skombinujte dve čajové lyžičky octu a jednu čajovú lyžičku soli na odstránenie vápenatých usadenín. Takisto je to účinné riešenie na odstránenie škvŕn od tvrdej vody zo sprchových hlavíc.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zivotny-styl, menuAlias = zivotny-styl, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 15:32