Z bazy využijete všetko od listov, cez kvety až po plody.dreamstime
StoryEditor

Baza čierna: Zbierajte nie len kvety, ale aj listy. Je to všestranný liek na mnohé zdravotné problémy

13.05.2023, 14:00
Zdravie

Hľadáte v prírode rastliny ktoré môžete zbierať takmer celoročne a pomôžu vám s mnohými zdravotnými ťažkosťami? Jednou z takých rastlín je aj baza čierna. Kým počas apríla a mája vám baza ponúka zber mladých výhonkov a listov, v lete sú to jej kvety a na jeseň plody.

Bazové listy

Baza vám ponúka aj využitie mladých listov. Kúru z nich by ste mali podstúpiť najmä na jar, pretože odvar z nich vám pomôže pri vylučovaní toxínov z tela. Tento čaj by ste mali popíjať aj v prípade, že vás trápi nadmerné a zapáchajúce potenie. Okrem toho však baza čierna pomáha aj pri mnohých ďalších ťažkostiach. Počnúc tým, že podporuje dobré trávenie, až po budovanie imunity či pomoc pri nachladnutí. Uľaví od bolesti hrdla, ale aj pri problémoch s močovými cestami. Baze sa skutočne pripisuje celá rada benefitov ktoré na ľudský organizmus má.

Upokojuje

Baza má upokojujúce účinky a eliminuje stres. No okrem upokojenie vašej nervovej sústavy rovnako pôsobí aj na pokožku. Má silné dezinfekčné účinky, čiže sa veľmi využíva aj pri hojení či dezinfikovaní rán a dokonca si poradí aj s aknóznou pleťou. Obklady z nej pomôžu regenerovať popálenú kožu či pokožku so sklonom k ekzémom.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
14. máj 2024 07:59