Využite kvety, plody aj listy bazy čiernej.dreamstime
StoryEditor

Baza nielen do limonády a sirupu, ale aj do lekárničky. Liečivé sú kvety, plody a dokonca aj listy

28.05.2022, 18:00
Zdravie

Vôňa bazy vás v týchto dňoch môže sprevádzať na potulkách prírodou. Ak sa rozhodnete odtrhnúť si pár kvetov, okrem limonády či sirupu ich môžete využiť aj pri rôznych zdravotných problémoch.

Príroda je naozaj silná liečiteľka, a práve preto by ste mali využiť to, čo ponúka, aby ste v prípade zdravotných ťažkostí mohli siahnuť po produktoch, ktoré si počas sezóny uskladníte a spracujete. Baza nám ponúka množstvo možností ako využiť jej kvety a následne aj plody či listy.

Kvet bazy

Z kvetov bazy si asi najčastejšie varíme skvelý sirup. Kvety sú však vhodné aj na prípravu čaju, keďže majú silné protizápalové účinky. Účinne bojujú proti rôznym vírusom, ktoré na vás číhajú najmä v zimných mesiacoch. Či už vás bude trápiť bežné nachladnutie, nádcha alebo vás na pár dní odstaví chrípka, práve čaj z bazy vás postaví na nohy. Rovnako si tento čaj môžete naordinovať v prípade, že vám život znepríjemňuje zápal močových ciest. Baza podporuje aj funkciu obličiek a močového ústrojenstva. Dojčiace mamičky iste ocenia najmä vynikajúci vplyv na tvorbu materského mlieka. Po čaji siahnite aj v prípade žaludočných problémov, pri migréne a silných menštruačných kŕčoch.

Plody bazy

Čierne bobule – plody bazy sú bohatým zdrojom vitamínov a minerálnych látok. Vyhľadávajú ich najmä diabetici, ktorí by mali sušené plody užívať ako doplnok výživy, vďaka ktorému sa znižuje cukor v krvi. Rovnako sú tieto plody účinne, ak vás pravidelne trápia bolesti kĺbov, chrbtice, ale dokážu zabojovať aj s bolesťou trojklaného a sedacieho nervu. Tak ako kvet, aj plody majú protizápalové účinky, čo ocenia všetci tí, ktorých trápia zapálené kĺby, reuma, artróza či artritída. Okrem toho podporujú vylučovanie nežiaducich solí z tela. Treba však dávať pozor na čerstvé plody, pretože majú silný laxatívny účinok. Ten sa stráca z plodov varením a sušením.

Využiť tiež môžete listy bazy čiernej. Najmä kým sú mladé, obklady z nich priaznivo pôsobia na ubolené kĺby, kolená a tiež urýchľujú hojenie popálenín či rezných rán.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
25. apríl 2024 02:18