Z bazy využijete všetko od listov, cez kvety až po plody.dreamstime
StoryEditor

Baza čierna: Zbierajte nie len kvety, ale aj listy. Je to všestranný liek na mnohé zdravotné problémy

13.05.2023, 14:00
Zdravie

Hľadáte v prírode rastliny ktoré môžete zbierať takmer celoročne a pomôžu vám s mnohými zdravotnými ťažkosťami? Jednou z takých rastlín je aj baza čierna. Kým počas apríla a mája vám baza ponúka zber mladých výhonkov a listov, v lete sú to jej kvety a na jeseň plody.

Ak teda viete o strome bazy čiernej vo vašom okolí, rozhodne ho len tak neobchádzajte. Práve naopak, urobte si zásoby a čerpajte zo sily bazy čiernej čo najviac.

Od listov až po plody

Z bazy skutočne môžete využiť všetko čo ponúka. Od mladých výhonkov a listov až po plody či kôru. Na samotné plody však dávajte pozor a nezabudnite ich pred konzumáciou tepelne upraviť. Obsahujú totiž látky ktoré pôsobia na váš organizmus ako jed. Okrem toho sú však bohaté na vitamíny A, B, C a tiež na železo, horčík, draslík a veľa ďalších, zdraviu prospešných látok.

Sirup

V našich končinách sa zbierajú najmä kvety bazy čiernej a to za účelom varenia lahodných sirupov, ktoré sú nie len chutné, ale aj osviežujúce. No vedeli ste, že ak si taký sirup počas leta uvaríte, máte zároveň skvelý protizápalový liek? Okrem toho pôsobí ako silný antioxidant a tiež vyplavuje z tela škodlivé toxíny. Kvety bazy čiernej a produkty z nich vám budú nápomocné aj pri liečbe dýchacích ciest, pri silnom kašli, prechladnutí a iných respiračných ochoreniach. Samotné kvety, respektíve obklady z nich pomôžu pri tlmení bolesti.

image

Bazový kvet uľaví od bolesti.

dreamstime
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 18:07