Cviklu sa oplatí konzumovať pravidelne. Ponúka totiž množstvo benefitov pre vaše zdravie.dreamstime
StoryEditor

Cvikla je nositeľkou zdravia a krásy: Zlepší náladu a zvyšuje výkon pri cvičení

18.04.2023, 17:00
Zdravie

Cviklu nemusíte konzumovať len v zavarenom stave. Je skvelá aj v šalátoch, šťavách alebo nátierkach. Okrem zaujímavej chuti by ste si ju mali dopriať častejšie aj kvôli jej zdravotným benefitom. Nielenže vám môže zlepšiť náladu, ale aj fyzický výkon pri cvičení. Pozrite sa, s čím ďalším vám pomôže.

Cvikla je obľúbenou pochúťkou po celom svete. Môže za to aj fakt, že v sebe ukrýva veľké množstvo vitamínov a minerálov, ako je napríklad železo, draslík, vápnik, horčík, jód či zinok. Okrem toho obsahuje kyselinu listovú, vlákninu, betaín a antioxidanty, ktoré sú skvelé pri liečbe rôznych ochorení. Táto koreňová zelenina je považovaná za nositeľku krásy a zdravia, vďaka čomu by ste si ju mali dopriať častejšie. Najlepšie na tom je, že sa dá pripraviť na niekoľko spôsobov a každý z nich má na vaše telo rovnaké účinky. Pozrite sa, aké zdraviu prospešné vlastnosti ponúka.

Skvelá na trávenie

Cvikla v sebe ukrýva glutamín a aminokyseliny, vďaka ktorým dokáže odvodniť a odkysličiť organizmus. Možno aj z tohto dôvodu je schopná upraviť vaše trávenie, podporiť správnu funkciu čriev, zbaviť vás nepríjemnej zápchy a detoxikovať telo.

Na srdce aj krvný tlak

Táto zázračná superpotravina je bohatá na dusičnany, ktoré prospievajú najmä vášmu srdcu. Pri jej pravidelnej konzumácii si tak môžete uvoľniť krvné cievy, znížiť stuhnutosť tepien a krvný tlak. To rozhodne môže pôsobiť aj ako prevencia pred vznikom srdcových chorôb, ako je napríklad srdcový infarkt či mŕtvica.

Cviklou k lepšej nálade

Keďže cvikla obsahuje kyselinu listovú, môže zohrávať veľkú úlohu pri zlepšení vašej nálady. Okrem toho vám dodá pocit sviežosti, zlepší pamäť, sústredenie a koncentráciu. Ak ju budete konzumovať pravidelne, stanete sa odolnejšie voči nespavosti, stresu a náladovosti.

image

Cvikla zníži krvný tlak a podporí fyzickú výkonnosť.

dreamstime

Podporí vašu pečeň

Ak máte sedavý spôsob života, držíte nesprávnu diétu, nadmerne konzumujete alkohol alebo ste často vystavené toxickým látkam, pravdepodobne máte problémy s preťažením pečene. Našťastie vám s týmito ťažkosťami môže pomôcť cvikla, ktorá v sebe ukrýva betaín, ktorý odstraňuje tukové usadeniny v pečeni a chráni ju pred toxínmi.

Lepší fyzický výkon

Skúste si naordinovať pred tréningom šťavu z cvikly a uvidíte, že sa vám bude cvičiť omnoho ľahšie. Nielenže sa vám vďaka nej zlepší výkon a rýchlejšie sa zotavíte, ale budete môcť zvýšiť intenzitu a trvanie tréningu. Môže za to aj fakt, že cvikla zvyšuje prietok krvi a dostáva do svalov viac kyslíka.

Zázrak pre pleť aj vlasy

Kto by to povedal, že táto obyčajná koreňová zelenina vám môže pomôcť aj v oblasti krásy. Okrem toho, že dodá vašej pokožke potrebné vitamínu, zaručí jej pružnosť a omladí ju. Vaše vlasy budú vďaka nej lesklé, zdravé a nechty pevné.

Cvikla na imunitu

Silná imunita je v súčasnej dobe veľmi dôležitá. Aby ste si jej zdravie podporili, začnite pravidelne konzumovať cviklu, ktorá je bohatá na vitamín C. Vďaka nemu ochránite bunky pred poškodením, podporíte produkciu kolagénu a ľahšie sa vám zahoja rany.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
23. apríl 2024 14:32