Wasabi v sebe ukrýva liečivé účinky. Pozrite sa, čo dokáže s vašim zdravím.dreamstime
StoryEditor

Na rakovinu, chudnutie a detox: Wasabi známe ako japonský chren v sebe ukrýva tieto liečivé účinky

04.04.2023, 17:00
Zdravie

Wasabi je v našich kútoch známe aj ako japonský chren, pretože má ostrú a štipľavú chuť. Síce býva základnou prísadou jedál, ako je napríklad sushi či rezance, využitie má aj mimo kuchyne. Zo zdravotného hľadiska vám môže pomôcť detoxikovať organizmus či bojovať proti rakovine. Pozrite sa, čo ďalšie wasabi dokáže.

Wasabi sa vyrába strúhaním stonky rastliny wasabi, výsledkom čoho je hmota podobná paste. Táto pochúťka je neodmysliteľnou súčasťou mnohých japonských jedál, ako je napríklad sushi. Okrem silnej chuti, ktorá je preň charakteristická, má aj silné účinky pre vaše zdravie. Keďže obsahuje veľké množstvo vitamínov a minerálov vrátane vitamínu C, horčíka, zinku, železa či vápniku, dokáže pomôcť pri mnohých problémoch a ochoreniach. Pozrite sa, aké zdravotné benefity ponúka wasabi.

Skvelý na dýchacie cesty

Najväčšou výhodou pravidelnej konzumácie wasabi je schopnosť pomáhať dezinfikovať dýchacie cesty. Môžu za to jeho protizápalové vlastnosti, ktoré zabraňujú vzniku infekcii a bojujú proti astme. Okrem toho vám pomáha riediť hlien, zmierňuje zápal a podporuje imunitu.

Bojuje proti rakovine

Wasabi obsahuje chemikálie, ktoré dokážu podporiť zdravie pečene, ktoré v tele neutralizujú toxické látky spôsobujúce rakoviny. Môžno aj z tohto dôvodu sa táto pochúťka používa pri liečbe a prevencii rakovinových účinkov.

image

Pomôže pri rakovine, chudnutí či dýchaní.

dreamstime

Na žlčník aj pečeň

Táto ostrá pochúťka je schopná bojovať aj so škodlivými toxínmi. Keďže v sebe ukrýva množstvo vlákniny, dokáže čistiť črevá, zbaví vás zápchy, plynatosti či nadúvania. Rovnako tak zlepšuje celkové fungovanie pečene a žlčníka.

Pôsobí ako detox

Ak máte pocit, že vaše telo potrebuje detox, rozhodne zaraďte do vášho jedálnička aj wasabi. To je totiž účinné pri vylučovaní toxínov z pečene a zažívacieho systému.

Pomôže s chudnutím

Wasabi v sebe ukrýva aj zlúčeniny, ktoré dokážu potlačiť rast a tvorbu tukových buniek. To znamená, že ak chudnete, jeho pravidelná konzumácia vám môže pomôcť regulovať vašu hmotnosť.

Podporuje zdravie kostí aj mozgu

Podľa odborníkov je wasabi skvelé aj pri liečbe osteoporózy, ktorá spôsobuje ochabovanie a krehkosť kostí. Rovnako tak sa môže pochváliť neuroprotektívnymi účinkami, vďaka ktorým vám pomôže znížiť zápal a slúžiť ako prevencia proti Parkinsonovej chorobe.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
01. máj 2024 21:34