šklbanie v oku sa môže objaviť kedykoľvek. Pozrite, či predstavuje vážny problém.dreamstime
StoryEditor

Šklbanie v oku sa zvykne objaviť z ničoho nič: Prezradíme vám, čo sa za ním skrýva

04.04.2023, 07:00
Zdravie

Trhanie, žmurkanie či šklbanie v oku sa objaví znenazdajky, no niekedy aj vo veľmi nevhodnej situácii, ako napríklad na pracovnom pohovore či romantickom rande. Síce nebolí, ale zvykne byť nepríjemné. Pozrite sa, čo sa za týmto stavom skrýva a zistite, či predstavuje nejakú hrozbu.

Šklbanie v oku sa odborne nazýva myokýmia. Je to stav, pri ktorom sa vám chveje očné viečko. Aj keď nebolí, môže byť pre vás nepríjemný, pretože sa zvykne objaviť v tej najnevhodnejšej chvíli. Nepanikárte, nikdy ho okrem vás nevidí. Jediné, čoho by ste sa možno mali báť, je príčina jeho vzniku. Pozrite sa, či je šklbanie v oku neškodné alebo predstavuje vážny problém.

Stres, nedostatok vitamínov či spánku

Najčastejším spúšťačom trhania či šklbania v oku je únava, no môže ho spôsobiť aj stres, nervy, úzkosť, kofeín, fajčenie, vysoký krvný tlak alebo nedostatok spánku. Pozor by ste si mali dať aj na nadmerné používanie digitálnych zariadení, ktoré môžu taktiež stáť za vznikom tohto problému. Každý jeden z týchto faktorov vyvíja na vaše nervy veľkú námahu a spôsobuje tak mimovoľné svalové kŕče spodného alebo horného očného viečka. Podľa odborníkov môže tento stav vzniknúť aj nedostatkom horčíka, ktorý je dôležitý pre správne fungovanie nervov a svalov. Síce je šklbanie v oku neškodné, ak sa u vás vyskytuje častejšie alebo nechce ustať, mali by ste zbystriť.

Nemusí ísť len o životosprávu

Ak vás trápi šklbanie v oku, nemali by ste to zhadzovať iba na životosprávu. Tento stav totiž môže signalizovať aj vážnejší problém. Súvisieť môže najmä s ochorením očí, nervovými poruchami alebo poškodením mozgu. Rovnako tak býva príznakom Parkinsonovej choroby. To znamená, že ak šklbanie netrvá len niekoľko minút, ale niekoľko dní, okamžite navštívte odborníka.

Zbaviť sa ho môžete jednoducho

V prvom rade je dôležité podotknúť, že šklbanie v oku môže odznieť aj samo. Ak by náhodou nechcelo ustať do niekoľkých minút, môžete si na oko priložiť teplý alebo studených obklad. Keďže môže byť súčasťou aj alergickej reakcie, v tomto prípade siahnite po antihistaminikách. Ak však tento stav sprevádza aj hnis, bolesť opuch či citlivosť na svetlo, radšej navštívte odborníka.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
22. apríl 2024 20:52