Čaje dokážu podporiť imunitu aj upokojiť žalúdok.pexels
StoryEditor

Týchto päť druhov čaju by ste mali mať stále doma. Pomôžu pri budovaní imunity, ale pomôžu aj upokojiť žalúdok

24.02.2023, 15:00
Zdravie

Komu by sa nepáčila predstava príjemného večera, zababušiť sa pod deku a zohriať sa šálkou dobrého čaju. Čaje sú však oveľa viac, než len zdroj tekutín či nápoj, ktorý vás má zahriať. Niektoré vám pomôžu zbaviť sa nachladnutia, iné dokonca už pri samotnom budovaní imunity.

Účinky byliniek sú preukázateľné a verili im už vaše prababičky. Dnes máte k dispozícii aj čaje, o ktorých ony ani nechyrovali. Pozrite sa, s čím všetkým vám vedia pomôcť.

Harmanček

Harmančekový čaj je hotový zázrak prírody, ktorý má pre vaše zdravie blahodarný vplyv. Je to najmä vďaka azulénu, ktorý tento čaj obsahuje. Dokáže si poradiť s už prepuknutými zápalmi v tele, ale tiež im dokáže aj predchádzať. Pôsobí upokojujúco, čiže dobre padne ľuďom, ktorí trpia nervozitou, ale aj nespavosťou. Ak vás trápia žalúdočné problémy, pite po dúškoch harmančekový čaj, ktorý bude vašou prvou pomocou.

Zázvorový čaj

Zázvor rozdeľuje ľudí do dvoch táborov. Buď ho milujú, alebo neznášajú. Niet sa čo čudovať, je aromatický a jeho chuť nemusí každému vyhovovať. Avšak jeho účinky sú také silné, že by ste mu mali dať šancu. Nielenže podporí budovanie imunitného systému a celkovú obranyschopnosť organizmu, ale dokáže zabojovať aj proti samotným vírusom a baktériám. Ak ste nachladnutí, alebo cítite, že na vás niečo lezie, šálka zázvorového čaju je tým pravým, čo vás postaví na nohy.

Zelený čaj

Niet väčšieho antioxidantu medzi čajmi ako je ten zelený. Zelený čaj vám pomôže hneď na niekoľkých frontoch. Trpíte vysokým cholesterolom? Už šálka tohto čaju denne vám pomôže znížiť jeho hladinu v krvi. Stimuluje v tele látkovú výmenu a vďaka vyššiemu obsahu kofeínu zaženie únavu. Pozitívne pôsobí aj na naštartovanie imunitného systému.

Rooibos

Prišli ste na chuť čaju rooibos? V tom prípade môžete čerpať aj z množstva účinkov, ktoré ponúka práve tento čaj. Pôsobí upokojujúco, podobne ako harmanček. A to nie len na psychiku, ale aj na žalúdok. Prejedli ste sa? Rooibos vám pomôže podráždený žalúdok upokojiť. Rooibos dokonca obsahuje aj množstvo vitamínov a minerálov, čiže pôsobí ako doping najmä počas obdobia, kedy telo musí odolávať rôznym chorobám a vírusom.

Čierny čaj

Čierny čaj vám ráno môže pokojne nahradiť šálku kávy. Kofeín sa z neho dokonca na rozdiel kávy uvoľňuje postupne. Čím kratšie čaj budete lúhovať, tým vyšší obsah kofeínu bude mať. Známe sú však nie len jeho povzbudzujúce účinky, ale tiež účinky, ktoré pôsobia pozitívne na trávenie. Čierny čaj pite pravidelne najmä počas jesene, kedy najviac potrebujete stimulovať budovanie imunity.

image

Čierny čaj pôsobí povzbudzujúco.

pexels
menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
20. apríl 2024 14:20