Spánok bez pyžama vám prospeje.dreamstime
StoryEditor

Spíte v pyžame? Je na čase uložiť sa do postele bez neho. Prináša to pre vašu pleť aj zdravie množstvo výhod

15.02.2023, 15:00
Zdravie

Rada sa na nočný spánok do postele uložíte bez pyžama? Ani neviete, akú službu tým svojmu telu, zdraviu a pleti robíte. Pokiaľ však patríte k tým, ktorí do postele inak ako v pyžame neodchádzajú, zbystrite pozornosť, možno sem tam predsa len tento kúsok nočného oblečenia necháte radšej v skrini.

Nahé telo dokáže počas spánku lepšie zregenerovať.  Eliminujete vďaka tomu stres a navyše to prospeje aj vašej pleti.

Oxytocín

V nahom tele sa oveľa lepšie a rýchlejšie produkuje oxytocín. To oceníte hneď niekoľkokrát. V prvom rade je tento hormón zodpovedný za odbúravanie stresu a s tým súvisia aj príjemné pocity, ktoré vás zaplavia. Vďaka spánku bez pyžama bude oveľa lepšie fungovať aj krvný obeh a dokonca to prispeje aj lepšej regulácii krvného tlaku.

Lepší vzťah

Nahé spanie dokáže urobiť divy aj s vašim vzťahom. Je totiž vedecky dokázané, že má pozitívny vplyv aj na intimitu medzi vami a vašim partnerom.

Intímne partie

Ak je organizmus príliš prehriaty a potíte sa, vlhko je živnou pôdou pre baktérie, ktoré sa v takomto prostredí rýchlo rozmnožujú. Je tým ohrozené aj zdravie pohlavných orgánov. Najmä ženy častokrát trpia rôznymi infekciami a práve nahé spanie im môže pomôcť tieto ochorenia redukovať, alebo sa ich úplne zbaviť.

Primeraná teplota

Na kvalitu spánku vplýva aj teplota vzduchu v spálni. Niekedy však vypnutý radiátor a vetranie pred odchodom do postele nepomáha a lepšiu termo reguláciu vám zabezpečí aj to, ak budete spať úplne nahí. Vďaka tomu, že vám počas noci nebude horúco, budete mať hlbší spánok. Vďaka tomu má vaše telo schopnosť lepšej regenerácie.

Pohodlie

Ďalším plusom pre spánok bez pyžama je aj fakt, že vás nebude nič tlačiť, omínať či ťahať. Dotyk nahej pokožky s perinou na vás bude navyše pôsobiť upokojujúco.

Schudnite počas spánku

V noci, respektíve počas spánku sa produkuje ešte jeden hormón a to rastový. Jeho produkcia je však ovplyvnená práve teplotou, čiže čím teplejšie vám je, tým menej tohto hormónu sa tvorí. A to je škoda, pretože práve rastový hormón vplýva na spaľovanie tukov a tiež na regeneráciu pleti. Ak teda svoje preferencie zmeníte v prospech spánku bez pyžama, prináša to výhody hneď na niekoľkých frontoch.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 20:55