Blata sa nemusíte báť.
StoryEditor

Nebojte sa zašpiniť: Obyčajné blato má množstvo benefitov pre vaše zdravie

21.02.2023, 09:00
Zdravie

Blato sa považuje za liečivé, no nielen to z mŕtveho mora či Piešťan, ale aj to, ktoré sa objaví u vás na záhrade, alebo naň narazíte kdesi v lese. Okrem terapeutických účinkov na pokožku, svaly, kĺby a myseľ má kopu ďalších benefitov pre vaše zdravie. Pozrite sa, prečo by ste sa nemali báť zašpiniť.

Blato obsahuje množstvo zložiek, vďaka ktorým vás môže zbaviť všemožných chorôb či bolestí. Je jasné, že od blata z mŕtveho mora líši najmä zložením, no tak či onak je obyčajné blato z lesa skvelé pre vaše zdravie. Pozrite sa, čo sa stane, ak sa budete častejšie váľať s deťmi vonku na záhrade.

Obsahuje dobré baktérie

Či už za to môže sterilné prostredie alebo konzumácia množstva liekov, stávate sa čoraz viac a častejšie chorými. Práve z tohto dôvodu by ste sa nemali báť občas trochu zašpiniť a potrieť sa blatom zo záhrady. Totiž, v blate sa nachádza nespočetné množstvo neinfekčných organizmov, ktoré sú prospešné pre imunitný systém a rovnako tak sú zdrojom dobrých baktérii pre celé vaše telo.

image

Nebojte sa zašpiniť spolu s deťmi. Blato má totiž množstvo účinkov pre vaše zdravie.

dreamstime

Silnejšia imunita vďaka tréningu

Keďže blato predstavuje akéhosi trénera na skutočne nebezpečné baktérie, je prospešné pre váš imunitný systém, ktorý trénuje tak, aby zmiernil svoju vlastnú aktivitu. To znamená, že namiesto toho, aby prehnane reagoval na potenciálneho votrelca, vo forme alergií, sa zameria na odrážanie skutočných hrozieb.

image

Blato pomôže s ekzémom, ale aj imunitou.

dreamstime

Zmierňuje stres

Spomínané neinfekčné organizmy, ktoré sa nachádzajú v blate, vám môžu pomôcť aj pri zmiernení stresu. To znamená, že si vďaka nemu uvoľníte psychický tlak. Stačí, ak po ňom prejdete bosými nohami alebo sa v ňom budete hrať spolu s deťmi a starosti či stres sú mihnutím oka preč.

Pomôže aj s ekzémom

Či už majú atopický ekzém vaše deti alebo vy, skúste zájsť do prírody a vyliečte si vďaka nej symptómy tohto nepríjemného problému. Totiž, ak je vaša pokožka neustále vystavená sterilnému prostrediu, problémy s atopickou dermatitídou sa môžu zbytočne zhoršovať. Zašpiňte sa a užívajte si kľud, ktorý blato poskytne vašej pokožke.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
02. máj 2024 00:00