Všímajte si farbu či tvar vášho jazyka a zistite, či je všetko v poriadku.dreamstime
StoryEditor

Sledujte farbu či tvar: Neuveríte, aké problémy dokážete vyčítať zo svojho jazyka

14.02.2023, 17:00
Zdravie

Vedeli ste o tom, že jazyk vám dokáže prezradiť mnohé o vašom zdraví? Áno, je to tak. Či už sa vám sfarbil do červena, máte na ňom povlak alebo je pokrytý rankami, každá jedna z týchto vecí môže predpovedať to, ako sa po zdravotnej stránke cítite. Pozrite sa, kedy sa jedná len o banalitu a kedy by ste naopak mali zájsť k lekárovi.

Sledovať svoj zdravotný stav je dôležité. Aby nebolo neskoro a reagovali ste včas, mali by ste sa sústrediť aj na zmeny na vašom jazyku. Nevšímali ste si ho doteraz? Možno ste to nevedeli, no z vášho jazyka sa dá vyčítať naozaj všeličo, a dokonca aj také informácie, kvôli ktorým by ste radšej mali zájsť k lekárovi. Pozrite sa do zrkadla a zistite, či je všetko v poriadku.

Všímajte si každú časť jazyka

Keď si umyjete zuby, pozrite sa do zrkadla a všimnite si zmeny jednotlivých častí jazyka, ktoré sú spojené s danými orgánmi. Vďaka nim sa môžete rýchlejšie zamerať na konkrétny problém. Napríklad predná časť jazyka je prepojená na srdce, úzky oblúk nad ňou patrí pľúcam a ľavý či pravý bok jazyka je v spojení s tráviacimi orgánmi. Zadná časť patrí obličkám, močovému mechúru a črevám, no a stred jazyka je prepojený na žalúdok a slezinu.

Dôležitá je predovšetkým farba

Ak túžite zistiť, či je s vaším telom všetko v poriadku, všímajte si aj sfarbenie jazyka. Máte na ňom biely povlak? Nebojte sa, patrí k prirodzenému vzhľadu, takže nepredstavuje žiadny problém. Zdravý jazyk je svetlo ružový až červený, má biely povlak a je pevný. Ak vám napríklad sfialovie, môže to signalizovať blížiacu sa menštruáciu. Ak je váš jazyk veľmi svetlý, pravdepodobne máte v tele nedostatok minerálov. Jasne červená farba súvisí s menopauzou a žltá s problémami s pečeňou či žlčníkom.

image

Každá časť jazyka je prepojená na daný orgán v tele.

dreamstime

Tenký či hrubý jazyk?

Váš jazyk sa môže zúžiť vtedy, keď nepijete dostatok tekutín. Opačným extrémom je opuchnutý a zhrubnutý jazyk, ktorý signalizuje chýbajúce živiny. Tie môžete získať vďaka správnym stravovacím návykom.

Sledujte povlak na jazyku

Ako sme spomínali, biely povlak je súčasťou zdravého jazyka, no môže sa stať, že vám chýba. V takomto prípade doplňte do tela tekutiny. Žltý povlak je signálom prehriatia organizmu a najčastejšie sa objavuje pri zvýšenej horúčke či silnejšej infekcii. Pokiaľ máte jazyk pokrytý sivým až čiernym povlakom, okamžite si ľahnite a na chvíľku relaxujte. Je totiž znamením prepracovanosti a únavy.

Na povrchovú textúru jazyka pozor

Všímať by ste si pravidelne mali aj povrch jazyka. Ak je napríklad popraskaný a nachádzajú sa na ňom hrbolčeky, vaše telo napadol nejaký vírus či infekcia, no môže to značiť aj tráviace problémy. Pokiaľ máte na jazyku vrúbky, môžete trpieť ťažkosťami s močovým mechúrom alebo ochorením obličiek.  

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
19. apríl 2024 13:55