Posilnite si oči a uvoľnite zrak vďaka jednoduchým cvikom.unsplash
StoryEditor

Posilnite si zrak a uvoľnite strnulosť vďaka týmto jednoduchým cvikom

18.02.2023, 19:00
Zdravie

Zvyknete sa v práci pozerať na monitory počítača dlhé hodiny, medzitým ešte surfujete po sociálnych sieťach a po príchode domov si pozriete obľúbený seriál v televízii? Niet sa čomu čudovať, keď máte potom veľké problémy so zrakom. Aby ste posilnili a uvoľnili svoje namáhané oči, pripravili sme si pre vás niekoľko jednoduchých cvikov, vďaka ktorým sa vyhnete neskorším problémom so zrakom.

Vo svete modrého svetla, ktoré vyžarujú digitálne zariadenia, sú vaše oči neustále namáhané a  unavené. Aby ste uvoľnili zrak, nechali ho oddýchnuť, dodali mu novú impulz a vyhli sa nepríjemným problémom, mali by ste každý deň cvičiť minimálne jeden z týchto cvikov na posilnenie očí. Najlepšie na nich je, že ich môžete praktizovať kdekoľvek a kedykoľvek, takže sa nemôžete vyhovoriť ani na nedostatok času. Zacvičte si spolu s nami k lepšiemu zraku.

Doprajte vašim očiam odpočinok

Ak ste v práci nútené pracovať dlhé hodiny na počítači, skúste poskytnúť odpočinok vašim očiam vďaka pravidlo 20 – 20 – 20. To znamená, že po každých 20 minútach práce preostrite na 20 sekúnd na predmet, ktorý sa nachádza vo vzdialenosti 20 stôp, čiže asi šesť metrov. Rovnako tak, nezabudnite pri práci za počítačom žmurkať, aby sa vaše oči príliš nevysušili.

Posilnite si zrak vďaka sviečke

Pre posilnenie očí a odbúranie stresu je skvelá svetelná meditácia. Ako na to? Sadnite si do tmavej miestnosti a asi dva metre od seba vo výške hlavy umiestnite zapálenú sviečku. Zatvorte oči a niekoľkokrát  sa zhlboka nadýchnite. Potom oči otvorte a sledujte pohybujúci sa plameň sviečky približne jednu minútu. Nezľaknite sa, ak vám začnú slziť oči, je to v poriadku. Toto cvičenie opakujte niekoľkokrát za sebou.

image

Pri práci za počítačom doprajte očiam uvoľnenie.

dreamstime

Očné cvičenie proti strnulosti

Pri sledovaní obrazovky počítača či televízora sú vaše očné svaly v neustálom napätí a strnulosti. Aby ste ich trochu uvoľnili, sadnite si na stoličku, chrbát majte vzpriamený, trite dlane o seba, aby sa zahriali a potom si ich na 30 sekúnd položte na zatvorené oči. Napokon oči otvorte a pohľadom opíšte veľký kruh najprv v smere a potom proti smeru hodinových ručičiek. Napokon niekoľkokrát opíšte pohľadom ležatú osmičku, najskôr jedným, potom zase druhým smerom. Na záver zase o seba trite dlane a položte si ich na chvíľku na zatvorené viečka.

Uvoľnite zrak striedaním pohľadu

Posaďte sa a chrbát oprite o operadlo. S nádychom pomaly zdvíhajte pohľad hore a s výdychom klesajte opäť dole. Tento cvik opakujte približne desaťkrát. Takisto môžete v rytme dychu vyskúšať zamerať pohľad ďaleko doľava a doprava.

menuLevel = 2, menuRoute = magazin/zdravie, menuAlias = zdravie, menuRouteLevel0 = magazin, homepage = false
26. apríl 2024 12:25